Домашното прясно мляко изчезва от улиците

ОFFNews 11 май 2014 в 13:10 4498 3

Снимка Уикипедия

Наредба на Министерството на земеделието и храните (МЗХ) ограничава свободната продажба на домашно прясно мляко, съобщи в. „Труд“.

За да могат да продават стоката си, млекарите ще трябва да закупят специални охладителни термоси или да се сдобият с млекомат – машина, която работи на принципа на автоматите за топли напитки. Целта на МЗХ е да наложи контрол над хигиенните норми, съответстващи за продажбата на млечни продукти.

От земеделското министерство коментираха, че наредбата ще влезе в сила след одобрение от Европейската комисия. Най-вероятно това ще стане през есента.

Тази промяна ще сложи край на препитанието на много дребни производители, които имат животни, но не са регистрирани в Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

Според неофициална информация на „Труд“ един млекомат струва близо 15 000 евро – цена, непосилна дори за регистрираните млекопроизводители. След закупуването на подобна машина тя трябва задължително да бъде регистрирана в БАБХ срещу такса от 50 лв.

Глобата за нарушителите ще е от 200 до 2000 лв. за първо нарушение, а при второ от 500 до 5000 лв, сочи информация от агроминистерството.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!