Добра вест за Перник: Язовир Студена се пълни

OFFNews 05 февруари 2020 в 14:01 7422 0

Снимка Владимир Йончев

Радост за перничани! Нивото на почти пресъхналия пернишки язовир "Студена" се повишава заради валежите. За последното денонощие е регистрирано 14 см покачване на нивото на водоема, съобщи кметът на Перник Станислав Владимиров.

Според него в "Студена" са влезли близо 50 000 куб.м. Притокът на вода също е добър - 843 литра в секунда.

Според Владимиров за щастие на Витоша продължава да вали сняг, а топлото време, което се очаква през следващата седмица, отново ще позволи притокът да е по-голям. Това ще даде шанс да не се навлиза в мъртвия обем на язовира и да продължи черпенето на вода от водовземната кула.

По думите му в последните дни времето е било благосклонно към перничани. Южният вятър и високите температури са допринесли за ускорено снеготопене във водосбора на язовир "Студена". Това е позволило нивото на язовира не само да не спада, но и да се покачи леко.

Кметът посочи още, че строителството на съоръжението, което свързва Перник със София, върви по график. След свързването му градът ще остане на същия режим, тъй като ще продължи да черпи 300 л в секунда. Ако времето е благоприятно, в края на пролетта ще можем да говорим за промяна на режима към по-лек, коментира Владимиров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови