До 50 лева глоба, ако пътуваш без билет

OFFNews 13 януари 2017 в 11:18 3302 2

Нередовен пътник в градския транспорт ще се глобява с от 10 до 50 лв. Общините сами ще си определят глобите в този диапазон, поставен от парламента.

С глоба от 50 лева ще се наказва пътник без билет в междуселищните превози, а с глоба от 300 лева пътниците за международните превози.

Председателят на транспортната комисия Настимир Ананиев призова Общинския съвет в София да вземе решение за по-ниска глоба от 40 лева, каквато е в момента.

Размерът на глобите бе определен чрез промени в Закона за автомобилните превози.

Законът предвижда също превозвачите да имат право само на два лиценза - за превоз на пътници и за товари. 

Депутатите гласуваха и промени, според които един и същ превозвач може да има само два лиценза - един за превоз на пътници в ЕС или в България и съответно лиценз за превоз на товари в ЕС и страната.

Депутатите решиха още формирането на цените и пределните цени за автогарово обслужване да се определят съгласно методика, утвърдена от министъра на транспорта.

Определянето на цените ще се определя на база категоризирана на автогарите. Цените ще могат да се актуализират веднъж годишно.

Съгласно приетите промени, когато маршрутът на междуселищна автобусна линия съвпада с маршрута на друга такава или пътнически влак и са от едно и също направление, между часовете на тръгване от общите им спирки трябва да има интервал. Интервалите между часовете на тръгване и редът за проверка на изискването се определят с наредба.

Според новия закон превозвачи, които извършват обществен превоз на пътници или товари с кола, която не е с българска регистрация, ще се наказва с глоба от 1500 лв.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови