ДНСК: Част от кея в ''Росенец'' е незаконен

OFFNews 22 март 2022 в 12:43 1706 0

Снимка Архив

Част от кейовата стена в "Росенец" е изградена без строителни книжа. Това е установила Дирекцията за национален строителен контрол при проверка на документи и на място, възложена от регионалния министър Гроздан Караджов.

ДНСК не е открила строителни книжа в община Бургас, нито искания за издаване на разрешение за строеж за преустройство и удължаване на хидротехническо съоръжение "Кейова стена", изградено в акваторията на Черно море.

Темата за плажа, който не фигурира като такъв "на хартия", достъпът до който беше отрязан за гражданите, привлече медийното и обществено внимание след акцията на Христо Иванов на "Росенец". Заради незаконните обекти в лесопарк "Росенец" - по-известен като летния сарай на почетния председател на ДПС Ахмед Доган, в 46-ия парламент беше създадена временна комисия. През август директорът на ДНСК арх. Калинов съобщи, че в дирекцията няма документи за строежа на кейовата стена. Тя се е увеличила през годините от 40 на 300 метра. Нов строеж е имало между януари и април 2019 г., става ясно от сателитни снимки на района. От 18 обекта в района само три имат разрешение за строеж, а само трафопост - разрешение за ползване.

През октомври 2021 г. служебното правителство отпусна 68 200 лв. за събаряне на сгради в сарая в "Росенец". Тогава стана ясно,че с изменение на кадастралната карта през 2020 г. площта на кея е била увеличена от 1029 кв. м на 5838 кв. м. Според скиците обектът се води поземлен имот.

От Службата по геодезия, картография и кадастър в Бургас е издадена скица на имота, предназначен за пристанище, с вписан собственик „Хермес Солар“ ООД през 2020 г. Записано е, че имотът се състои от две основни части – северна и западна, изградени на два етапа в акваторията на Черно море през 70-те и 80-те години на ХХ век.

При проверката на място от ДНСК е установено, че имотът представлява стоманобетонна подпорна стена – вълнолом и стоманобетонен кей с Г-образна форма. Приблизителната дължина на съоръжението е 280 метра и се състои от северна част - 175 м, и западна - около 105 м. Около 50 м от северната - дългата част на кейовата стена, е старо строителство. Бетонът е обрушен и на места има оголена, силно корозирала армировка. Върху нея е положена нова бетонова настилка. Новото строителство е цялата къса част и около 125 м от дългата част на кейовата стена. Това се потвърждава от кадастралните скици и от сателитните снимки. За новото строителство не са открити необходимите строителни книжа, включително разрешение за строеж.

ДНСК ще възложи на външни специалисти подробно обследване, обхващащо и подводната основа на кейовата стена.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови