Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Днес почитаме саможертвата на героя Димитър Списаревски

OFFNews 20 декември 2017 в 15:41 11558 0

На днешната дата през 1943 г. летецът и кавалер на ордена „За храброст“ Димитър Списаревски отдава живота си в защита на София по време на бомбардировките от 150 американски самолета. 

Димитър Списаревски е роден през 1916 г. в град Добрич в семейство на изключителни родолюбци. Той завършва елитната Втора мъжка гимназия ”Цар Борис III” през 1934 г., където е знаменосец на училището. Младият Списаревски тръгва по офицерския път на баща си и чичо си и постъпва в Националният военен университет „Васил Левски“. Той завършва училището през 1938 г. в 57 – ми „Средногорски“ випуск.

Същата година Димитър Списаревски е командирован на обучение за летец в Германия. Той се обучава в авиационната школа в Кауфбойрен. След това усъвършенства своето майсторство по висш пилотаж в авиационното училище в Шлайсхайм и накрая през 1939 г. завършва с отличен успех най-престижната изтребителната школа във Вернойхен.

През 1942 г. опитният млад офицер Списаревски е назначен във Военновъздушното и свързочно училище в Скопие, като командир на 2-ра свързочна рота на летището. Според тогавашния генерален щаб се очаква оттам да започне основното нападение срещу България по време на Втората световна война. Във въздушна битка той сам пленява тежък американски бомбардировач и го заставя да се приземи на българското летище в Скопие.

Едва на 27 г. Списаревски става ротен командир. Неговият "орляк" самолети пази софийското небе. На 20 декември 1943 г. стотици вражески самолети се отправят към София. Българските пилоти се понасят на отчайваща мисия със страшна отговорност - да забавят жестоката атака докато хората стигнат до бомбоубежищата. Съотношението между българските и американските самолети е 1:6. 

Към края на геройската битка се случва нещо, което отеква по целия свят. Самолетът на Димитър Списаревски остава без муниции. Българският герой решава да забие машината си във вражески бомбардировач, който впоследствие пада в полето близо до София. 

След битката един от пилотите на американските бомбардировачи подарява военните си отличия на майката на Димитър Списаревски като преклонение пред саможертвата му.

Преди месец Атлантическият съвет на България поиска авиобазата Граф Игнатиево да се преименува на името на героя на българската авиация Димитър Списаревски. Неговото име бе предложено и за наименование на Летище София.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!