Поискаха авиобаза Граф Игнатиево да се казва Димитър Списаревски, който свали US бомбардировач

OFFNews 09 ноември 2017 в 09:05 19019 3

Атлантическия съвет на България поиска авиобазата Граф Игнатиево да се преименува на името на героя на българската авиация Димитър Списаревски, съобщиха от организацията.

Списаревски е български офицер, който загива при защитата на София по време на бомбардировките през Втората световна война.

Той успява да свали тежък американски бомбардировач Б-24 чрез въздушен таран, а в българската авиационна общност името му еднозначно се приема за синоним на храброст, жертвоготовност и чест. Миналата година се навърши столетие от рождението му.

Димитър Списаревски бе и едно от предложенията за име на Летище София. Според част от авиационната общност подобно название би раздразнило американските ни партньори, с които сме воювали през Втората световна война.

Ето и цялата позиция на Атлантическия съвет на България, в който влизат личности като бившия военен министър Велизар Шаламанов, доц. д-р Антоний Гълъбов, бившият председател на Народното събрание доц. д-р Александър Йорданов, бившият депутат доц. д-р Методи Андреев, генерал-майор о.р. д-р Съби Събев и други:

Живеем във времена на безпрецедентни предизвикателства, които поставят нови и по-високи изисквания пред системата за национална сигурност на България. В тези условия отговорната национална политика за сигурност и отбрана на страната като част от ЕС и НАТО трябва най-напред да отчита необходимостта да укрепим националното си самосъзнание и себеуважение като нация. Поради тази причина ние от АСБ считаме, че, с цел съхраняване на националната памет и гордост на българския народ, и насърчаване на високия боен дух на военнослужещите в редиците на българската армия, военните бази на територията на страната трябва да носят имената на героите на България.

Такъв национален герой е Димитър Списаревски, откроил се сред най-ярките имена в историята на българската авиация. При отбраната на небето над столицата по време на бомбардировките през Втората световна война той влиза във въздушен бой, сваля една от „въздушните крепости” на противника и се врязва в друга, като сваля и нея, жертвайки живота си, за да спаси хиляди невинни граждани. Неговата саможертва разнася славата на българската изтребителна авиация далеч отвъд пределите на родината.

Считаме, че паметта за нашите герои и техният пример са необходими повече от всякога на българското общество, и дълг на всеки от нас е безпристрастната историческа оценка и признателността към техния подвиг. Затова ние от АСБ настояваме Трета авиационна база, която осигурява въздушния суверенитет на Република България, наричана „Граф Игнатиево” по името на близкото населено място, да получи името Трета авиационна база „Димитър Списаревски”.

Нека с тази инициатива докажем, че България помни и почита геройски загиналите българи за свободата на родината. Призоваваме военно-патриотичните организации в страната да излязат с конкретни предложения пред Министерството на отбраната за официално наименуване на всички наши военни бази на имената на български герои и личности с принос към свободата, отбраната и военното изкуство на България. Готови сме да ги подкрепим и да участваме в обществена дискусия по тази важна за патриотичния дух на нацията тема.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

4

Стефан

14.11 2017 в 21:21

Хубаво, ама той е летял от Враждебна, и от Кюстендил, не от Пловдив.
Пак са оплескали всичко.

15914

2

поп Дръвчо

09.11 2017 в 20:16

Идеята е добра.

За партньорите от алианса ще е невинен "тролинг" - в НАТО съюзници са държави с много по-тежко историческо наследство на взаимоотношенията. И няма проблеми.

Освен това е много по-смислено авиобаза да е наречена на пилот, отколкото на кавалерист. Игнатиев при това има спорни заслуги към България, а отровните плодове на неофициалната му дейност берем и до днес.

За руските патриоти от български произход проблемът няма да е голям - Списаревски е воювал с пиндостанците, все пак. Това че се е сприятелил с пленените пилоти и че в тази война СССР и САЩ са съюзници е от второстепенно значение.

12005

1

Димитров

09.11 2017 в 18:01

Най после се сетихме за своите герои.