Дигата на плажа в Созопол ще бъде съборена, а концесионерът трябва да плати 6900 лева глоба

OFFNews Последна промяна на 23 ноември 2019 в 12:05 2247 2

Пясъчната дига, изградена на централния плаж в Созопол, ще бъде съборена и заравнена. Ще наложим неустойка, която по договора с концесионера е 6900 лева, обяви днес в Созопол министърът на туризма Николина Ангелкова.

Разпоредих незабавна проверка по случая. Нашите експерти установиха, че категорично има разминаване от уведомлението на концесионера от 28 октомври, което сме получили заедно с Басейнова дирекция и Общината. В него се твърди, че няма да се разрушава брегът и да се отнема пясък от ивицата. След проверката обаче беше констатирано, че има загребване на пясък именно от брега. Незабавно ще разпоредя да се възстанови предишното положение и да се събори дигата, съобщи Ангелкова пред гражданите, недоволни с разкопаването.

Призовавам концесионерите да обсъждаме предварително важните теми в работата им. Основната задача пред тях е да се грижат за плажовете. Ако повторно искат да се изгради дига, това ще се случи след широко обсъждане, заяви министърът на туризма.

Същевременно тя изтъкна, че "дигите не трябва да се заклеймяват с лека ръка, от тях има необходимост, за да предпазват от различни бедствия – наводнения имаше например в курорта „Св. Константин и Елена“. Всеки плаж е отделен случай и е задължително тези въпроси да се обсъждат с хората и бизнеса на място."

Ангелкова обеща още в началото на следващата седмица да изпрати екип за нова проверка в Созопол дали дигата е премахната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13510

2

Mayya

23.11 2019 в 15:20

"Основната задача пред тях е да се грижат за плажовете." Щото държавата, в лицето на въпросното министерство и съответните общини не може да се грижи за собствените си плажове - ако това е основната задача на концесиите. И тогава ще е лесно контролируемо и ще се знае кой е разпоредил каквато и да било дейност. А не, местните хора и природозащитници, да се превръщат в пъдари и да следят за багери, трактори, дюни, бетон, диги, постройки, барирери и т.н. Само дето тогава държ.чиновници ще трябва да работят - мъкааа, мъка.

4534

1

Общинар

23.11 2019 в 13:55

Тази корумпирана дългоноса зъбла се беше скрила в дън земя след фалита на Томас Кук. Сега пак изпълзя! Явно Боко е решил да унищожи туризма на всяка цена!