Диагнозата на лекаря: Политиците ни са в добро здраве

OFFNews 02 януари 2014 в 18:39 3370 1

Д-р Тотко Найденов
Д-р Тотко Найденов, автор на книга за болестите на държавниците

Не забелязвам болни хора сред българските политици. Но много от тях забравят седемте смъртни гряха или просто не ги знаят. Някои стават горди, недостъпни. Други закачат секретарките си. Разведоха се, ожениха се.

Това коментира д-р Тотко Найденов, който написа книга за здравето на големите държавници в българската и световната история.

"Не съм запознат със здравните досиета на българските политици и дори да ги знаех, не бих ги коментирал заради лекарската тайна. Не забелязвам сред тях болни хора, нито психари. Всички знаят например, че Бойко Борисов е хипертоник. Значи трябва да намали малко теглото", препоръча лекарят в предаването "Лице в лице" по bTV.

По думите му един болен държавник не е съвсем пълноценен за себе си и за държавата. "Не съм казал, че болните хора не бива да управляват. Но болният човек не е съвсем пълноценен и понякога болестта оказва и влияние върху управлението", посочи той.

Д-р Найденов даде примери от историята за лидери със сериозни здравни проблеми, повлиявали съдбоносни решения: "Втората световна война се води от четирима болни хора. Всички те са хипертоници. Най-тежкият хипертоник е Рузвелт. Неговото кръвно е достигало до 300 на 170. Може ли тоя човек да бъде адекватен? Чърчил също е бил хипертоник, а в края на войната е изкарал и тежък инфаркт. Сталин също е голям хипертоник и не се е лекувал. Хитлер също е имал хипертония плюс стенокардия плюс сърдечно-съдова недостатъчност. Имал е отоци по краката и когато навлиза в Сталинград, развива тежък Паркинсон. Някои изследователи тъврдят, че това е бил сифилис в трети стадий. В такова състояние се взимат неадекватни решения и има силна, лесна уморяемост. Давал е неадекватни заповеди и не жали, че е загубил войната."

Най-големият проблем на България в момента според д-р Тотко Найденов са не болните политици, а демографската криза. Никога не сме били толкова зле. Не се отчита и колко от новите родители са с небългарско самосъзнание. Когато има работа и доходи, хората ще раждат, смята лекарят.

 

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!