Детска визия за Слънчевата система. Училище в Шумен отбелязва Годината на Коперник

Красимир Крумов 14 февруари 2023 в 16:10 1590 0

Снимка OFFNews

Изложба, посветена на Слънчевата система и 550-та годишнина от рождението на Николай Коперник беше открита в СУ „Сава Доброплодни“. Автори на инсталациите, показващи хелиоцентричната система, описана за първи път от Николай Коперник, са учениците от петите класове с преподаватели Светлана Енчева и Станислав Дойчинов.

С откриването на експозицията беше дадено началото на отбелязването на Годината на Николай Коперник в най-голямото училище в Шумен под почетния патронаж на извънредния и пълномощен посланик на Република Полша в България Н. Пр. Мачей Шимански.

По инициатива на педагогическите специалисти по природни науки и училищното ръководство през цялата 2023 година в училището ще бъдат организирани астрономически наблюдения и лекции по астрономия, открити интердисциплинарни уроци в STEM центъра, конкурси за есе, реферат, рисунка или компютърна анимация на тема „Николай Коперник, Слънчевата система и Вселената“.

„Често ще чуете ученици да казват за един или друг предмет или урок: „Това защо го учим, ще ни потрябва ли някога в живота? Трудно е да си представим как би изглеждал животът ни днес без учени като Леонардо да Винчи, Николай Коперник, Исак Нютон, Дмитрий Менделеев или Алберт Айнщайн. Ако на теория си представим, че Николай Коперник или някой след него не беше написал във времето на Ренесанса през далечната 1543 година своя труд „За въртенето на небесните сфери“, цивилизацията, може би, нямаше да стигне до законите за движението и гравитацията, описани от Исак Нютон, нямаше да има напредък в области като навигацията, които зависят от точни астрономически знания, и вероятно днес нямаше всяко дете или възрастен в джоба си да има мобилна навигация. Пътуването по море на дълги разстояния, а и по суша в по начина, по който го правим днес, както и изследването на Космоса биха били много по-голямо предизвикателство да човечеството. Светът през 2023 можеше да изглежда значително по-различен и по-изостанал“, коментира идеята за отбелязването на годишнината на Николай Коперник директорът на СУ „Сава Доброплодни“ д-р Албена Иванова-Неделчева.

Кулминацията на програмата е през май, когато ще бъде обявени и наградени лауреатите в различните конкурси. Небесният свод през май и юни пък ще бъде сцена за астрономически наблюдения и уроци в Астрономическата обсерватория на Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“ в природен парк „Шуменско плато“. През април учители, работещи по междупредметни проекти STEM комплекса на училището ще обменят опит в Центъра за наука „Николай Коперник“ във Варшава, Полша, един от най-големите научни центрове в Европа с достъп до научни експерименти и модели за широката публика.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови