Децата на бежанци не са деца

OFFNews 13 септември 2016 в 13:57 8030 1

Децата на бежанци не са деца

Цели три дни граничните полицаи не са издирвали приоритетно удавеното дете на бежанци в Дунава, защото са мислили, че нелегалните емигранти лъжат, че има такъв случай, за да получат по-благосклонно отношение от властите.

Случаят с удавените в Дунав имигранти бил от 8 септември, но информацията за него е оповестена едва на 11 септември. Това става ясно от обясненията на директора на "Гранична полиция" - Русе комисар Димитър Чорбаджиев.

При инцидента са открити телата на дете и възрастен мъж. 

От обясненията на шефа на граничните полицаи в Русе стана ясно, че инцидентът е станал на 8 септември в близост до остров Добрина между село Арчар и град Лом. Тогава местни жители чули откъм острова викове на хора. На място те открили четирима чужденци - двама мъже и две жени, за които предложили, че са незаконни имигранти. Българите подали сигнал на тел. 112 в 23.30 часа, като първата група гранични полицаи била на острова 00.40 часа. Пред полицаите чужденците обяснили, че във водите на Дунав има удавени хора. 

Чорбаджиев обясни, че първоначално действията на полицията били като "за случай на незаконна имиграция, тъй като обстоятелствата по случая, с изключение на твърдяното от незаконните имигранти, по никакъв начин не доказваха, че има удавени лица".

Според шефа на русенската Гранична полиция по тази версия е работено, защото полицаите предположили, че с чужденците опитали да оневинят опита си за незаконно преминаване през границата.

"Но все пак, понеже сме длъжни да извършим всички действия по установяване на обстановката, ние цялата вечер на 8 срещу 9 и целия ден на 9 сме извършвали претърсване на района, като на място бяха изпратени екипи по брега и два гранични полицейски катера. Поискали сме съдействие от нашите колеги от Румъния, които изпратиха катер", обясни Чорбаджиев. До края на 9 септември не е имало резултат, като чак на 11 септември в неделя сутринта е открито тяло на дете на 23 км надолу по течението.

Едва тогава полицаите започнали да работят приоритетно по този случай, тъй като освен за незаконно преминава на границата ставало въпрос и за причиняване на смърт по непредпазливост. С придвижването на чужденците били ангажирани български граждани, които са ги качили в лодката. Вероятната причина за обръщането на плавателния съд е неправилното разположение на хората в него. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15256

1

mendi

13.09 2016 в 14:08

Никой не е казал че децата на бежанци не са деца (освен автора на статията). Издирване е започнало още на момента а при такива случаи много рядко се случва тялото (телата) да бъдат открити на момента особено през нощта.