Денков и Радев към Израел: С вас сме, осъждаме тероризма на Хамас

OFFNews 07 октомври 2023 в 15:33 3126 0

Денков

Снимка БГНЕС

Николай Денков.

Премиерът Николай Денков осъди терористичните атаки на групировката "Хамас" над Израел и насилието над невинни израелски граждани.

"Изразявам пълна солидарност с израелския народ. Мислите ми са с жертвите на тези атаки. Осъждам тероризма във всичките му форми", пише в позицията на премиера.

Позиция в подкрепа на властите в Тел Авив разпространи и пресслужбата на Президента.

България категорично заклеймява терористичните атаки от тази сутрин срещу Държавата Израел, при които загинаха и бяха ранени много мирни граждани, заявява президентът Румен Радев в позиция във връзка с ескалацията на напрежението след днешното нападение срещу Израел.

Българският държавен глава изразява твърдата подкрепа на страната ни и солидарност с Израел в този труден момент.

По-рано израелският премиер заяви във видеообръщение, че страната му е във война, след като в изненадваща операция палестинското движение "Хамас" изстреля стотици ракети по Израел. Израелски източници съобщават за шестима убити и над двеста ранени при мащабната атака.

От своя страна, палестинският президент Махмуд Абас каза, че палестинският народ има правото да се защитава срещу "терора на заселниците и окупационните войски".

Това е мащабна терористична атака срещу цивилното население в Израел в разгара на празника Симхат Тора, когато стотици хиляди израелци са на път към синагогите, за да празнуват със своите семейства, се казва в позиция на израелското външно министерство, разпространена чрез посолството на Тел Авив в София.

Като част от атаката, която към този момент продължава с пълна сила, терористичната организация изстрелва ракети към градове в южната и централната част на Израел и към Йерусалим - безразборен огън, предназначен да порази цивилното население, посочват от мисията.

Израелските сили за сигурност работят по защитата на израелските цивилни на всички фронтове. Израелската армия ще защити гражданите на страната, а Хамас и всички терористични организации ще платят тежко за действията си, се казва още в позицията.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Най-влиятелните хора в Европа се събират в София