Ден на национален траур за жертвите от Царево

OFFNews 08 септември 2023 в 07:39 1026 0

Пропаднал мост в Царево вследствие придошлите води.

Снимка БГНЕС/Иван Янев

Пропаднал мост в Царево вследствие придошлите води.

Ден на национален траур е днес.

Почитаме четирите жертви на наводнението в Царево - двама мъже и две жени.

Водата заля общината на 5 септември. Днес засегнатите селища постепенно се възстановяват.

От днес по заповед на премиера започва работа междуведомствена експертна комисия, която ще извърши проверка на състоянието на инфраструктурата. Тя трябва да установи причините за бедственото положение по Южното Черноморие. Оглавява я зам.-министърът на околната среда и водите Петър Димитров. В нея участват представители от същото ведомство и от министерствата на регионалното развитие и благоустройството и на земеделието. Включени са и служители на агенция "Пътна инфраструктура", на Дирекция за национален строителен контрол, на областната администрация в Бургас, от общинските администрации на засегнатите общини.

В тридневен срок от издаването на заповедта съответните министри, ръководителите на ведомствата, областният управител на Бургас и кметовете трябва да уведомят Николай Денков и председателя на комисията за своите представители в комисията. В тридневен срок от изтичането на този срок ще се проведе нейното първо заседание.

14 дни по-късно комисията трябва да представи доклад с констатации и предложения за коригиращи действия, включително изменение на нормативната уредба, ако е необходимо.

Премиерът лично ще контролира изпълнението на заповедта.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика