Демонтират 30 метра релси преди метростанция 'Хаджи Димитър'

OFFNews 20 януари 2021 в 19:38 3505 0

Екипи от инженери на "Метрополитен" и строители започнаха демонтажа на релсите в 30-метров участък преди станция "Хаджи Димитър", написа кметът на София Йорданка Фандъкова във фейсбук профила си.

Вчера към 18 ч. е получен сигнал от дежурния диспечер за надигане на релсовия път. Движението на влаковете е спряно веднага. При отклонение на релсите над 5 мм се е задействала системите за сигурност, които са реагирали веднага.

След демонтажа на релсите започва и демонтаж на траверсите и бетона на релсовия път. В момента се работи с малка строителна техника, а след полунощ, когато спре движението на влаковете по третата линия, ще влязат по-големи машини и вагони, с които да се извозят материалите, пише Фандъкова.

Тя добавя, че този участък е най-ниската точка от трасето и до него преминава Перловската река. Дъното на тунела е на 18 м дълбочина, като при вдигането нивата на подземните води налягането достига над 15 тона на кв. м.

Кметът на София пише, че с разкриването на участъка ще се установи причината, довела до надигане. "До момента е ясно само, че високото ниво на подземните води е повишило водния напор, което най-вероятно е причината за надигането на релсовия път", обясни тя.  

Ще бъдат направени допълнителни сондажи и не може да се даде точен срок за възстановяване на движението в участъка. Всички средства за отстраняването на проблема са за сметка на изпълнителя в рамките на гаранцията на обекта.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови