Делото "САПАРД" пак започва отначало

OFFNews 11 март 2014 в 09:20 3925 0

Делото за източване на на близо 7 500 000 евро от програмата САПАРД ще трябва да започне отначало, след като съдията от Специализирания наказателен съд Пламен Панайотов си направи отвод.

Това стана след искане на защитата на подсъдимите. Така делото ще трябва да бъде рестартирано за четвърти път, след като бъде поето от нов съдия.

Вчера в съда адвокатите представиха доказателства за това, че като обвинител в Софийската градска прокуратура (СГП) преди години съдия Панайотов е изисквал доказателства от този казус, за да ги приложи по друго разследване и да се произнесе по тях. 

Според българското законодателство всяко дело трябва да се разглежда от безпристрастен и независим съд, а фактът, че Панайотов вече веднъж е анализирал част от доказателствата по случая и то като прокурор, е достатъчно за основание за отвод.

Преди да бъде направен отводът, адвокатите на подсъдимите поискаха делото да се прекрати.

Адвокат Менко Менков, който защитава основния подсъдим Марио Николов, поиска делото да бъде върнато на прокуратурата поради множество съществени нарушения, които според него държавното обвинение може и трябва да отстрани.

До месец трябва да бъде избран нов съдия-докладчик, който да реши дали да даде ход на делото, или да върне обвинителния акт на прокуратурата.

Делото е едно от всичките, които се наблюдават строго от Европейската комисия. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови