Делата, с които затварят устата на журналистите. Възможно ли е да ги спрем

OFFNews 20 септември 2023 в 17:35 1359 0

Темида

Снимка Архив

Обучение.

Център за развитие на медиите организира безплатно Anti-SLAPP обучение, което ще се проведе в рамките на европейска инициатива Pioneering Anti-SLAPP Training for Freedom of Expression (PATFox). В нея участват 11 държави членки на Европейския съюз през 2022 г. и 2023 г.

Темата е "Стратегически съдебни производства, насочени срещу участието на обществеността". Обучението ще се проведе на 6 октомври 2023 г. (петък), от 13:00 ч. до 17:00 ч., в столичния SOHO – зала Holistic.

Неправомерните съдебни производства, насочени срещу участието на обществеността (наричани обикновено и "стратегически съдебни производства, насочени срещу участието на обществеността") (SLAPP) са нарастваща заплаха за свободата на изразяване в целия Европейски
съюз, предназначени да изплашат журналистите и защитниците на правата на човека и да ограничат публичния дебат. Общоевропейският консорциум Pioneering Anti-SLAPP Training for Freedom of Expression (PATFox) цели да отговори на тази нужда, като създаде първата в Европа учебна програма за борба с SLAPP и да осигури обучение на юристи в 11 членки на ЕС.

SLAPP делата, добили популярното "дела шамари", са явно необосновани или силно преувеличени съдебни производствата, които само формално имат легитимна цел - упражняване на правото на достъп до правосъдие и защита на накърнени права, но по същество целят постигане на нелигитимна цел - цензура, сплашване, финансов и психологически натиск с краен ефект заглушаване на конкретния засегнат критичен глас и възпиращ ефект върху останалите критични гласове.

Инициаторите на "дела шамари" са най-често политици, бизнесмени и влиятелни личности, както и корпорации и държавни органи. А обект - не само медии и журналисти, но и граждански активисти, магистрати, неправителствени организации.

Целта им е ограничаване или спиране на обществения дебат, ограничаване достъпа на обществеността до надеждна информация, въз основа на която може да се формира собствено мнение.

Обучението ще бъдат предоставено безплатно, но поради ограничената възможна бройка на участниците, е необходима предварителна  заявките за участие на [email protected], 0878634459.

За обучител е поканена адвокат Златка Стефанова

Анти-SLAPP обучението (PATFox) се стреми да подпомогне българските адвокати да защитават журналисти и медийни организации, неправителствени организации и активисти срещу компании и правителствени фигури, които използват закони, за да възпрепятстват легитимната критика.

Проектът е съфинансиран от ГД "Правосъдие" на Европейската комисия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки