Дъжд над Западна България, екстремален индекс за пожароопасност в три области

OFFNews 18 август 2020 в 06:32 3201 0

Днес над по-голямата част от страната ще бъде слънчево. Около и след обяд над Западна България ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и до вечерта на места там ще превали и прегърми. Ще духа слаб, в източните райони – до умерен източен вятър.

Максималните температури ще са между 28° и 33°.

Над планините ще преобладава слънчево време, но след обяд над масивите от Западна България ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места там ще има краткотрайни валежи придружени с гръмотевици. Максимална температура на 1200 метра около 22°, на 2000 метра – около 16°.

Над Черноморието ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб до умерен източен вятър. Максимални температури на въздуха между 27° и 29°. Температурата на морската вода е 26-27°. Вълнението на морето ще бъде 3 бала.

Атмосферното налягане ще се понижава и ще бъде по-ниско от средното за месеца.

Екстремален индекс за пожароопасност е в сила в 3 области в страната, предупреждава Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Те са Велико Търново, Русе и Търговище.

Метеоролозите предупреждават, че при екстремален индекс са възможни бързо разпространяващи се много силни пожари с въвличане на дървесните корони.

Ето и прогнозата за времето през следващите дни:

В сряда над Западна и Централна България, а през нощта срещу четвъртък и в четвъртък над Източна ще се развива мощна купесто-дъждовна облачност. На много места ще има валежи, временно интензивни и с гръмотевични бури. В отделни райони валежите ще са значителни по количество. Ще има и условия за градушки. Ще духа до умерен северозападен вятър и температурите ще се понижат; в четвъртък максималните ще са между 25° и 30°.

През следващите дни до края на седмицата ще преобладава слънчево време, около и след обяд с купеста облачност, без съществени валежи. Вятърът ще отслабне, в петък и събота в повечето райони ще е северен, в неделя ще стане източен. Температурите слабо ще се повишат.

В началото на следващата седмица от запад ще приближи ново атмосферно смущение и вероятността за валежи се повишава.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови