Държавното ловно стопанство ''Искър'' е работило на загуба

За 5 г. държавата е инвестирала над 2,2 млн. лв,, частният партньор 800 000 лв., а приходите са под 1 млн. лв.

OFFNews 30 юни 2021 в 20:20 3863 0

Държавното ловно стопанство "Искър" е работило на загуба, става ясно от проверка на Изпълнителната Агенция по горите, съобщи бТВ.

Преди дни беше издадена заповед за събаряне на незаконна сграда с размерите на прогимназия край големия водоем, за която няма документи. Имотът е в местността "Авала", яз. "Искър", на територията на стопанството и се свързва с фирма на бизнесмена Румен Гайтански-Вълка.

Вчера стана ясно, че има още три незаконни постройки край язовира -  чисто нова голяма стопанска сграда с площ над 1000 кв. м., свинарник, в който са отглеждани 4-5 прасета, както и още няколко прилежащи постройки", заяви директорът на агенцията Александър Дунчев в предаването "Алтернативата".

Сградата, за която беше издадена заповед за събаряне е построена в партньорство с частна фирма, свързана с Гайтански. От години ловно-стопанската дейност в района става в партньорство със същата частна фирма. От проверката на Агенцията по горите става ясно, че 5 години държавата е инвестирала над 2,2 млн. лв., частният партньор – малко над 800 хил. лв., а приходите са под 1 млн. лв.

"Абсолютно на загуба. Всъщност тези договори за съвместна дейност са изключително некоректни, не постигат своята цел. Напротив, злоупотребяват си частните партньори, те използват ловните стопанства за частни цели много често. Запорират ги изцяло за външни туристи и външен интерес. Най-често се използват за различни срещи с бизнес партньори, политически лица, т.е. това е място, където се гради властта и зависимостите", коментира Дунчев.

Преди няколко месеца горските и фирмата на Гайтански обясниха, че триетажното сграда е работилница в ремонт. До нея обаче има басейн, съобщава още бТВ. Според собствениците ремонтът не изисква разрешение. Оттам допълват още, че ще обжалват решението на главния архитект на София за събаряне на сградата. 

Дунчев обясни, че триетажният палат край язовира е бил представен като ремонт на едноетажна сграда, а прилежащият басейн се водел работилница.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !