Държавата с извънредни мерки - ще затваря пътища заради снега

Бъчварова призова шофьорите да звънят на 112, ако видят, че се нарушават ограниченията

OFFNews 05 януари 2017 в 08:33 6049 3

Държавата с извънредни мерки - ще затваря пътища заради снега

Затваряне на пътища в страната ще се прилага при снегонавявания и образуването на големи снежни преспи. Това обяви директорът на Агенция "Пътна инфраструктура" инж. Дончо Атанасов на брифинг тази сутрин. Спешите мерки се налагат, след блокадата на магистрала "Тракия"

АПИ има готовност да затваря пътища от третокласната пътна мрежа, като решенията ще бъдат взимани от директорите на Областните пътни управления. 

"Ние надлежно ще затваряме отсечките и те ще бъдат обозначени със знаци“, посочи ижн. Атанасов. Той посъветва шофьорите да не преминават през такива пътни участъци. „Ние очакваме да минем през всички най-неприятни метеорологични изненади, които са свързани с движението по републиканската пътна мрежа“, заяви инж. Атанасов.

По думите му за почистването са мобилизирани повече от 3000 машини, които ще почистват и обработват пътищата в страната. 

Министърът на вътрешните работи в оставка Румяна Бъчварова каза пред Нова тв, че постове на "Пътна полиция" ще уведомяват гражданите, когато има затворен път. По думите ѝ това, което стана в навечерието на новогодишните празници на "Тракия", е било неочаквано и "специфично метеорологично условие, което се прояви на малък отрязък от пътната мрежа". Сега прогнозите показват, че това ще се прояви на голяма част от територията на страната, аргументира извънредните мерки министърът.   

Тя обясни, че за тежкотоварните камиони има определени буферни паркинги още от миналата година, като превозвачите би трябвало да знаят местоположението им и да ги използват при затваряне на пътища.   

По думите на Бъчварова вторият рисков фактор при катастрофите на пътя е поведението на шофьорите. Тя обясни, че водачите на автомобили или ТИР-овете не спазват ограниченията или правилата за движение. Бъчварова призова гражданите, които видят шофьор, нарушил ограниченията, да подадат сигнал на спешния тел. 112. По обясненията ѝ голяма част от гумите на ТИР-овете, при задръстването на "Тракия" били "балони", което създава голям проблем и за останалите участници в движението.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17156

3

aviatora

05.01 2017 в 22:28

Няма да промените мнението на хората чрез психозата, която всявате, герабаджийски комунисти! Ще дойде времето, когато с камъни ще ви погнат българите, боклуци корумпирани!!!

42249

1

Denis Rizanov

05.01 2017 в 10:09

Пак добре, можеше и по-лошо да е. Сега "само" ще затварят пътища. Можеше направо да конфискуват мпс-та! Че и в затвора да вкарват нарушителите! Къде са тръгнали, щом Оня в оставка е казал, че ще се затварят пътища за тяхно добро?!
Аз предлагам на всеки затворен участък да се удържат средства на спечелилата го фирма в троен размер на концесионната такса!
 
X

Подкастът на OFFNews