Държавата поема квартира и дори интернет, намериш ли си работа извън дома

OFFNews 08 септември 2016 в 16:39 9795 2

Снимка БГНЕС архив

Безработните, които започнат работа в населено място на повече от 50 км от населеното им място, ще получават средства за такси за детски градини, наем на жилище и такси за ползване на интернет.

Парите обаче ще бъдат отпускани за период не повече от 12 месеца. Това реши парламентът днес, като прие промени в Закона за насърчаване на заетостта.

Според промените търсещите работа вече ще могат да ползват услуги по информиране, консултиране, насочване и подпомагане за започване на работа от дирекция „Бюро по труда“, независимо от адреса им на регистрация.

Отпада и санкцията за прекратяване на регистрацията, когато търсещите работа сменят адреса си, без да уведомят дирекция „Бюро по труда“. С цел по-прецизно отчитане на потребностите на местните работодатели от работна сила с определена квалификация Комисиите по заетостта към областните съвети за развитие два пъти в годината ще набират, обработват и предоставят на Агенцията по заетостта информация за потребностите на работодателите от работна сила в съответната област.

С приетите промени работодателите, както и институциите, осъществяващи обучение на възрастни или професионално ориентиране, вече ще могат да получават средства по Закона за насърчаване на заетостта.

С промените в закона учащите също ще могат да се регистрират като безработни и да получават парично обезщетение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20374

2

Стринка Минка

08.09 2016 в 22:58

Тези двамата на снимката като ги гледам са в бизнеса със жицата на интернета.

15614

1

OTBPAT

08.09 2016 в 16:56

"учащите също ще могат да се регистрират като безработни и да получават парично обезщетение."

Кой ли етнос е това... верно пазаруват като подивели