Държавата отново с опит да купи къщата на Димитър Талев

Мая Младенова 30 май 2024 в 09:49 1952 1

Къщата на Димитър Талев

Снимка Виктор Стоянов

Рушащата се къща в Прилеп, Северна Македония

Правителството възложи на министъра на културата Найден Тодоров в най-кратък срок да проучи възможността и стартира процедурата за закупуването на родната къща на Димитър Талев в Прилеп. Около това се обединиха министрите от служебния кабинет на премиера Димитър Главчев по време на оперативното си заседание вчера, съобщава пресцентърът на Министерския съвет.

Решение за придобиване на имота от страна на българската държавата е взето още през юни 2023 г., но досега не са предприети никакви конкретни действия.

Повод темата отново да влезе в дневния ред на изпълнителната власт е информацията за срутване на част от къщата, която от години се руши и състоянието ѝ е в изключително лошо състояние.

От пресцентъра на МС съобщават, че към момента само собственичката на 2/3 от имота е обявила готовност да продаде своята част, като през 2023 г. цената, поискана от нея, е 100 000 евро. Другата 1/3 обаче принадлежи на друг собственик, който категорично отказва да продаде дела си на българската държава.

„Това е въпрос, който не бива повече да се отлага във времето. Трябва да се намери спешно решение, да се предприемат всички действия, за да спасим къщата на големия български писател, включително и по дипломатически път. Дължим го на децата си, къщата трябва да бъде опазена, реставрирана и превърната в музей“, коментира премиерът Димитър Главчев.

Рождената къща на писателя в Прилеп, Северна Македония, е първообразът на дома, в който живее фамилията Глаушеви от прочутата четирилогия на Талев, чийто първи роман, "Железният светилник", е един от най-издаваните и четени български романи, заяви през март миналата година издателят Манол Пейков. Тогава Пейков организира дарителска кампания за купуване на къщата и превръщането ѝ в музей.

  Мая Младенова

  Мая Младенова e журналист, редактор и преводач. Започва кариерата си преди близо 20 години във вестникарството. Заместник главен редактор на OFFNews от 2012 г. Пише за медии, политика и др.

  Най-важното
  Всички новини
  Най-четени Най-нови
  За писането на коментар е необходима регистрация.
  Моля, регистрирайте се от TУК!
  Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

  3724

  1

  GB

  30.05 2024 в 11:14

  И този опит е:

  "Правителството възложи на министъра на културата Найден Тодоров в най-кратък срок да проучи възможността и стартира процедурата за закупуването на родната къща на Димитър Талев в Прилеп."
   
  X

  Можеше ли да спасим убитата Силвия?