Държавата отказва острова в Тихия океан, защото нямал жители

ОFFNews Последна промяна на 01 октомври 2014 в 15:15 17133 5

Бизнесменът Владимир Баланов, който иска да подари на страната ни остова в Тихия океан

Снимка БНТ.

Бизнесменът Владимир Баланов, който иска да подари на страната ни остова в Тихия океан

Външно министерство изтъкна няколко причини за отказа си да приеме острова в Тихия океан, който бизнесменът Владимир Баланов поиска да дари на държавата ни и по този начин да увеличи площта й с 1/4, съобщи "24 часа".

Един от доводите според шефа на министерския кабинет Владимир Миланов е, че островът няма местно население и не е годен за обитаване от човек. В такъв случай е в сила разпоредбата на чл. 121, ал. 3 от Конвенцията на ООН по морско право, където пише, че скали, които не са годни за обитаване от човека или за самостоятелна стопанска дейност, нямат нито изключителна икономическа зона, нито континентален шелф.

Миланов изтъква международната класификация за остров и българския закон, които твърдят, че недвижимата собственост трябва да е прикрепена трайно към земята, а не както в случая с плаващата пемза, която е категоризирана от Външно като движима вещ. Така островът в Тихия океан не може да бъде обявен за част от територията на страната ни.

Владимир Баланов обаче не се отказва от благородното си желание да присъедини собствеността си към държавата.

“Надявам се, че за разлика от чиновника в едно временно правителство президентът ще обърне по-сериозно внимание”, коментира той, като споменава становището на председателя на правната комисия на ООН проф. Александър Янков, че е възможно островът да стане част от България.

Островът, който България може да получи, се е образувал през 2012 г. от пемзата на изригнал подводен вулкан близо до Нова Зеландия. Той е с площ от 27 хил. кв. км, което е 1/4 от сегашната площ на страната ни, като освен всичко територията ще ни осигури морска зона, богата на икономически изгоди.

Владимир Баланов е изпратил документите до правителството, Министерството на външните работи и президента, като получава отказ от Външо. Ако и Плевнелиев, и правителството откажат дарението, бизнесменът ще използва острова за източник на полезни изкопаеми и инертен материал, а България ще се лиши от възможността да увеличи площта си с 27 хил. кв. км.

Владимир Баланов е икономист и юрист по образование. Той се занимава с бизнес от 1989 г. и разбрал за плаващия остров до Нова Зеландия съвсем случайно от интернет. Оказало се, че подобни образувания са ничия собственост, докато някой не предяви претенции към тях.

Българинът незабавно съставя експедиция, която тръгва от Аржентина и през юни 2013-а поставя вимпел на своята фирма на острова. В началото на тази година той успява да защити правото си на собственост върху 30-те хиляди кв. км в Тихия Океан, оценени на повече от 5 трилиона долара. Заради данъците обаче бизнесменът е принуден да регистрира острова на офшорна фирма.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

02.10 2014 в 15:15

Истината е,че е образуван от вълканично изригване и лавата от която е направен е богата на желязо.Направо тоя остров си е железен отвсякъде.Ако го приемем отваряме пак Кремиковци.

02.10 2014 в 09:56

Идея,

Взима се, настаняват се циганите и им се дава територията да си е тяхна под формата на васална държава. Събират се частични данъци и такси от тях, като при неизпълнение и неплащане, държавата им се окупира и те измират от глад.

Друг вариант е уникална туристическа дестинация, носеща доста апетитни приходи за цялата държава.

01.10 2014 в 16:28

Много от коментарите в сайта ме забавляват, обаче това за "Шкурката на Медея" вече ми дойде малко в повече. :D

01.10 2014 в 16:16

Дон Микеле, извинявай, но разпространяваш само несъответствия!
Документа, който цитираш не е от 3-ти век "бифор крайст"! Значи това е вкаменената пяна от сапунената вода с която аргонавтите се опитали да изперат златното руно на Еет. Последния по цул ден си лежал на него и било много опърпано. Та Медея настъргала повече домашен сапун от овча лой и почнали да търкат и сапунисват руното.
По онова време македонците не са и чували, че имат "таков вЕлик праотец - Македон".
В грешка си брато. Тая пемза(скална пяна) си е изконно гръцка. И сега ще я разпарчетосат и ще я продават по 100гр парчето като "Шкурката на Медея".

01.10 2014 в 15:50

Докато се туткат, бракята мАкедонци ке го предивяа претенцията дека овое да е исконна мАкедонска териториа.
Имат и документ от 3-ти век преди Ристе Исусовски, който веднага могат да напишат.