Бизнесмен иска да подари на България остров в Тихия океан

ОFFNews Последна промяна на 30 септември 2014 в 17:32 42473 18

Бизнесменът Владимир Баланов, който иска да подари на страната ни остова в Тихия океан.

Снимка БНТ.

Бизнесменът Владимир Баланов, който иска да подари на страната ни остова в Тихия океан.

Българският бизнесмен Владимир Баланов желае да подари на България остров в Тихия океан с размера на Белгия, съобщи "24 часа".

Става дума за остров, образувал се през 2012 г. от пемзата на изригнал подводен вулкан близо до Нова Зеландия. Евентуалното му присъединяване към държавата ни ще увеличи територията й с 27 хил. кв. км, което е 1/4 от сегашната й площ, ще ни осигури морска зона, богата на икономически изгоди, с площ от над 200 мили в Тихия океан.

"Той (островът) има една 3-километрова зона. Другата, която е икономическата зонa, е 200 мили или това са приблизително 780 кв. км.площ. Акваторията на Черно море е едва около 480 кв. км.", казва българинът.

Баланов е изпратил документите до правителството и Министерството на външните работи на страната още преди 3 месеца. От Външно обаче са му отказали дарението и сега бизнесменът се е обърнал към президента. Ако и Плевнелиев, и правителството откажат дарението, бизнесменът ще използва острова за източник на полезни изкопаеми и инертен материал, а България ще се лиши от възможността да увеличи площта си с 27 хил. кв. км.

Владимир Баланов е икономист и юрист по образование. Той се занимава с бизнес от 1989 г. и разбрал за плаващия остров до Нова Зеландия съвсем случайно от интернет. Оказало се, че подобни образувания са ничия собственост, докато някой не предяви претенции към тях.

Българинът незабавно съставя експедиция, която тръгва от Аржентина и през юни 2013-а поставя вимпел на своята фирма на острова. В началото на тази година той успява да защити правото си на собственост върху 30-те хиляди кв. км. в Тихия Океан, оценени на повече от 5 трилиона долара. Заради данъците обаче бизнесменът е принуден да регистрира острова на офшорна фирма.

Той иска да дари територията на страната ни, за да може тя да се сдобие с изключителна икономическа зона в Тихия океан.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

05.10 2015 в 03:01

Stiga ste komentirali ostrovcheto si potuna hahhahahahah

03.10 2014 в 11:32

Николай Стоимонов - недоучено парче си. Додо нито е била африканска птица, нито е можела да лети. Неук си, но пък си отворко - щом се подарявало трябвало да се вземе ... Такива като теб от лакомия що лайна са изяли ..!

03.10 2014 в 11:22

Николай Стоимонов, очевидно ти имаш повече общо с Африка, след като не си чувал за професор Пимпирев - един от най-уважаваните учени, а и изобщо българи по света. Той е човекът, който създаде реална българска офшорна зона в Антарктика и знае за онези води, където пемзата плава повече, отколкото който и да е у нас, включително и от самомнителни драскачи от твоя сой. Така че, по-полека с определенията. От друга страна, след като си толкова уверен в тихоокеанските завоевания на стойност трилиони долари, които кой знае защо великите сили са оставили на онзи бизнесмен и на твоето славословство, желая ви успех (и на двамата колумбовци) в усвояването на трилионите. Харчете със здраве :)

03.10 2014 в 08:46

Ми да го продаде за 5 трилиона и да ги дари на България.

01.10 2014 в 18:21

"27 хил. кв. км, което е 1/4 от сегашната й площ" Абе вие чувате ли се какво пишете?! Това е повече от територията на държавата Израел. Ха НЯМА такъв остров - някакво малко островче може и да се е образувало но ако е такъв гигански остров въоръжените сили на близките държави вече са го окупирали ..

01.10 2014 в 16:46

и да го заселят с всички наши роми :)

01.10 2014 в 12:23

Абе редакцията, успокойте се малко, 1-ви април е далеч още...

01.10 2014 в 11:15

Кой и как оцени остров от вулканична пяна на 5 трилиона (това са 5 000 милиарда) долара? Какви ползени изкопаеми ще има на вулканичен остров на 2 години? В друга информация, "бизнесменът" предлагаше 10% от територията на държавата срещу присъединяване към територията на България. Предполагам, че ако това стане, той ще изисква държавата да започне да охранява острова и да изгради базова инфраструктура на него. Кой ще я ползва е друг въпрос. Островът бил и плаващ, т.е. не се знае колко време ще съществува и кога ще бъде потопен. Нещо намирисват нещата.

01.10 2014 в 00:56

Предлагам на редакцията да поразрови около този "бизнесмен" и да разкаже на читателите как той (и няколко помощника) съсипаха една голяма външно-търговска фирма.

01.10 2014 в 00:20

Додо , ходи си в Африка да си летиш. Професор, не знам си кой, Пимпирлиев не е никой , не смятам , че заслужава дори да се изказва имайки се предвид как се вземат титли като неговата. . Щом се подарява ,ще се вземе ако няма нещо скрито.Аман от наивни хора като теб