ДАНС ще проверява твърденията от разследването на 'Биволъ' за Джи Пи Груп

OFFNews 17 септември 2018 в 17:50 6078 0

Снимка Биволъ

Софийска градска прокуратура възложи на Държавна агенция „Национална сигурност“ да извърши проверка на данните от разследването на сайта "Биволъ" за измами и корупция при усвояване на европейски средства, съобщиха от прокуратурата.

Публикацията на "Биволъ" е свързана с "Джи Пи Гейт". 

На 14.09.2018 г. сигнал за нередности и измами при усвояване на средства от европейски фондове по повод същата публикация е постъпил до главния прокурор от вицепремиера Томислав Дончев. Сигналът на г-н Дончев е адресиран и до министъра на вътрешните работи, както и до председателя на КПКОНПИ, с копие до изпълнителния директор на Изпълнителна агенция „Одит на средствата от ЕС“. Сигналите от Томислав Дончев и от сайта „Биволь“ са обединени, обясниха от прокуратурата.

Предмет на проверка ще са всички процедури по обществени поръчки и усвояване на средства от фондове на ЕС, описани в публикацията, както и участието в тях на посочените физически лица и търговци. Проверката на процедурите, свързани с отделните проекти и тяхното финансиране, ще обхване и действията на държавни органи и длъжностни лица.

На ДАНС са възложени конкретни действия, свързани с изискване на документи, снемане на обяснения и проверка на твърдяните факти. В хода на проверката ще бъде осъществено и взаимодействие с КПКОНПИ, обясниха оттам.

След публикуването на разследването за корупция бяха задържани журналистът Димитър Стоянов и румънският му колега Атила Биро. 

Двамата бяха задържани, след като "Биволъ" подаде сигнал до МВР, че от офисите на „Джи Пи Груп“ започва изнасяне на документи, които са изгаряни в района на Радомир, а двамата журналисти са били на мястото, за да заснемат изгарянето.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови