Чешката Aero Vodochody спечели обществената поръчка на МО за ремонта на самолетите L-39ZA

Красимир Крумов 09 януари 2023 в 10:19 2281 0

Снимка Министерство на отбраната

Бойно-учебнитеУчебно-бойния самолет L-39ZA е първата машина, на която се качват курсантите в рамките на курса за приучване.

Чешката компания Aero Vodochody е спечелила обществената поръчка за ремонт на учебно-тренировъчните самолети на българската армия L-39ZA. За финала на процедурата съобщи самата компания, до момента информация за това отсъства в сайта на Министерството на отбраната.

„Успешно влизане в 2023 г. Aero спечели търг за основен ремонт на самолети L39ZA на българските ВВС. Очакваме с нетърпение да подкрепим още един от нашите потребители на L-39 през идните години“, написаха от Aero Vodochody в профила си в Туитър. След ремонта машините трябва да получат западна авионика и ремонтирани двигатели, което ще им позволи да летят още по 1500 летателни часа.

След няколко неуспешни опита да намери изпълнител за ремонта на "Албатросите", през октомври 2021 МО стартира нова порцедура за възлагане на обществена поръчка.

Военното ведомство търсеше да сключи рамково споразумение с изпълнител за основния ремонт на четири броя самолети L-39ZA (бордни номера 139, 207, 211 и 213), четири реактивни двигателя АИ-25ТЛ и един пусков двигател „Сапфир-5”. Прогнозната стойност на цялата поръчка беше е 28 235 413,37 лева без ДДС.

През август 2020 година министърът на отбраната в кабинета Борисов-3 Красимир Каракачанов прекрати обществената поръчка. Тогава производителят на самолетите Aero Vodochody не подаде оферта, оправдавайки се с пандемията от COVID-19. До процедурата беше допусната българската компания „Йотов и син“, но в крайна сметка тя също не подаде оферта без да дава обяснения.

Според по-ранни публикации на сайта „Аеро БГ“ наличните български L-39ZA са пред изчерпване на своя междуремонтен ресурс, което трябваше да спре експлоатацията им в периода 2022 – 2023 г. Чешките самолети са важни за българската военна авиация през следващите няколко години, защото според плановете на тях трябва да се обучават първоначално и пилотите на F-16. Учебно-бойния самолет L-39ZA е първата машина, на която се качват курсантите в рамките на курса за приучване.

Учебно-тренировъчните самолети L-39ZA „светнаха“ в списъка на бившия вътрешен министър Бойко Рашков със 116 разследвания, за които Рашков твърдеше, че прокуратурата не дава разрешение за реализация. Тогавашният министър посочи, че едната от преписките с входящ номер от 18 декември 2020 година по описа на СДВР засяга обществена поръчка с предмет „Осигуряване на летателна годност на самолет L-39 ZA рамково споразумение“, открита с решение от 09.05.2018 г. Евентуални нарушения при разглеждане и оценка на оферти и провеждане на преговори по обществена поръчка с предмет „Осигуряване на летателна годност на самолет L-39 ZA рамково споразумение“, открита с решение от 09.05.2018 г. На 26.02.2021 г. преписката е била изпратена в СРП за правно становище и отношение по компетентност, обяви през април м. г. Бойк Рашков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови