Бургазлии инициират референдум за завода „Кроношпан“

OFFNews - Бургас 29 юни 2017 в 17:23 2509 0

Инициативният комитет за провеждането на референдум

Инициативен комитет, свързан с дейността на завод за дървесни плоскости „Кроношпан”, бе създаден в Бургас. В него влизат седем души – бизнесмени, лекари, юристи и журналисти.

Целта ни не е да затворим завода, а да попитаме бургазлии какво да се случи с него – дали да работи в границите на града, при какви условия, уточнява Стоян Грозев, председател на комитета.

Целта на този инициативен комитет е не да доказва дали „Кроношпан“ реално замърсява или не. Има си официални данни, има си отговорни институции, които ще произнесат по въпроса. Нашата идея е, създавайки този инициативен комитет, реално да дадем една платформа на гражданите, да изразят своето мнение относно завода и относно дейността на самия завод. Искам да отбележа, че целта не е затваряне на „Кроношпан“, защото ние си даваме реална представа, че работят хора там“, казва Грозев.

Въпреки че мнозина бургазлии, особено живеещите в комплекс „Славейков“, в който се намира и завода, го посочват като един от основните замърсители на въздуха, официалните данни далеч не са такива. С изключение на единични случаи, едва през месец март, мобилната станция за контрол на качеството на атмосферния въздух, която притежава Община Бургас, констатира превишения на нормите. В 18 от дните, фините прахови частици бяха над разрешеното в законодателството. От завода обясниха тогава замърсяването със запрашаване, предизвикано от открития склад за дървесина. Освен, че им бяха наложени санкции, от МОСВ настояха да бъдат предприети редица мерки, свързани с недопускането на подобни инциденти – оросяване, покриване на площадката, изграждане на зелен пояс и други.

От „Кроношопан“ започнаха изпълняването на тези указания, включително декларираха, че вече са 90 иглолистни и широколистни дървета, както и над 700 бързорастящи храсти.

От Инициативния комитет започват събирането на предложения относно въпроса за референдума. След набирането на достатъчно идеи и провеждане на дискусии с гражданите, ще започне и същинската работа по организирането му.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови