Буферният паркинг на метрото при националния стадион ще заработи през август

OFFNews 10 януари 2019 в 14:25 5579 1

Снимка Архив

Буферен паркинг със 193 места ще заработи през август на метростанция "Стадион Васил Левски". Ремонтът и довършителните работи започват през февруари, съобщи днес шефът на Центъра за градска мобилност Християн Петров. 

Обектът ще бъде ремонтиран от фирма "Калистратов груп" ООД за 6 месеца, стойността е 2,8 млн. лева. 

ЦГМ стопанисва буферните паркинги от миналата година по решение на Столичния общински съвет (СОС). В програмата за 2019 г. е предвидено да се ремонтират подземният паркинг на Централна гара и един надземен в район "Надежда". 

ЦГМ стопанисва 10 обществени надземни паркинги и 4 подземни буферни - на метростанция "Джеймс Баучер" с 577 паркоместа, на "Цариградско шосе" с 1253 места и два на метростанция "Бели Дунав" съответно с 349 и 118 места. В работни дни заетостта им достига 100%, средно 80 на сто, обясни Петров. 

Центърът за градска мобилност ще ремонтира и тротоари в града за 2 млн. лева. Към момента е възстановена тротоарната настилка на ул. "Странджа" между "Александър Стамболийски" и "Тодор Александров", работи се по тротоарите на "Лайош Кошут" и "Братя Миладинови", а през годината ще се ремонтират "Княз Борис Първи", "Цар Самуил" и ул. "Лозенец", уточни Румяна Милова, шеф на Дирекция „Паркинги и гаражи“. 

Доизграждането и стопанисването на буферните паркинги на метрото, които предлагат услугата "Паркирай и пътувай" са част от политиката на ЦГМ и Столична община, която цели да накара шофьорите да оставят колите и да се качат в градския транспорт. Половината от приходите от почасовото платено паркиране за м. г., които са 26 млн. лв., са инвестирани в подобряване условията за паркиране, каза още Християн Петров.  

След приключването на ремонта в паркинга ще може да се паркира безплатно при положение, че шофьорите използват метрото и пътуват с карта. Ако пътуването е с еднократен билет, безплатното спиране е за 2 часа, а след това се плащат по 50 ст. на час. По този начин могат да се ползват и другите работещи паркинги към метрото. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12373

1

Emigirl

10.01 2019 в 15:08

Непрекъснато се събират пари от синя/зелена зона, такси за паркинг, паяци хвърчат из града, къде са резултатаи след толкова събрани пари?