Quantcast

БСП: Боядисването на паметника на Благоев е примитивен акт

OFFNews Последна промяна на 25 декември 2013 в 15:03 5921 21

Димитър Благоев

Снимка БГНЕС

Димитър Благоев "облечен" като Дядо Мраз.

Изрисуването на паметника на Димитър Благоев е примитивен вандалски акт, който показва, че извършителите не умеят да правят разлика между стойности.

Това обяви пред "Фокус" депутатът от БСП Емил Костадинов от Благоевград във връзка с факта, че паметникът на Димитър Благоев в родния му град осъмна изрисуван с червени дрех и бяла брада, и надпис Дядо Мраз.

„Да посегнеш на един великолепен паметник, който е великолепен и като произведение на изкуството, на една такава великолепна личност, каквато е Димитър Благоев по такъв начин, означава, че някъде от 100 години във възприятието на възгледите ни се разминават”, коментира Костадинов.

Според него хората, които са рисували върху паметника на Дядото (както са наричали Благоев последователите му) го бъркат с някой друг - с някой съвременник.

"Но това показва сутеренното ниво на мисленето на извършителите – те затова са останали в тъмнината. Много е обидно за всички нас, за града, но болно е времето – ставаме свидетели на подобни прояви", коментира Костадинов.

За мен това, което се е случило в Благоевград, е много лош знак за времето, в което живеем, коментира друг депутат от Коалиция за България от Благоевтрадски район - Спас Панчев.

„Време, в което вместо да се обединим и да вървим напред като една европейска, цивилизована, демократична държава, ние се връщаме към онова поругано време в миналото – като времето, в което Стамболийски беше убит, като взривовете в църквата в София, убийствата на невинни хора по време на партизанското движение след Освобождението на България.

Ние можем да порицаем, но не бива да се гаврим в паметта на хора, които са го правели, отдавайки от себе си за нещо по-добро, почерпили опит от света, пренесли го в България и сега някой наш съвременник да постъпи по този начин”, коментира Панчев.

След като осъмна изрисуван като Дядо Мраз, по-късно през деня паметникът на Благоев се сдоби и с чувал с надпис "Оставка".

Очаква се служители на общинското дружество „Биострой” да го почистят.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

30.12 2013 в 16:12

Г-да комунисти, псевдосоциалисти и псевдодемократи, бихте имали право да говорите за примитивизъм, ако не бяхте толкова примитивни и вкопчени във властта самите вие.
Сега нямате право да наричате когото и до било "примитивен". Хлебарката няма право да се взима за нещо повече от пеперудата, нали! Да ви е честит Дядо Мраз в ботушите на Д.Благоев. Жалко, че не ми идва отръки да рисувам. Иначе по фасадата на централтата на БСП много може да се рисува, пък и да се пише. Засега ви казвам от тук "Вървете си в мир!". Никое зло не остава ненаказано. Ще получите възмездите за високомерието и наглостта. Надявам се да го видя в моя сегашен живот. Не ми се чака до следващия.

30.12 2013 в 16:06

Браво на съда! Чудесно свършена работа! Честито на А.Бончев! Много се радвам, че е видял поне малко справедливо правосъдие след всичките страдания. Хубаво е да се види справедливост в действие. Това ми дава надежда от време на време.

27.12 2013 в 21:43

Ако Д.Благоев беше видял какво правят неговите "наследници"щеше да се обърне и да ги прокълне.

26.12 2013 в 18:26

Статуята е нарисувана, а не разрушена (и вероятно вече е изчистена, какво толкова). Ако дечица я нарисуват ще ги арестуваме ли?

26.12 2013 в 12:28

Това непрекъснато ирационално самонавиване на тема "АНТИКОМУНИЗЪМ" тласка някои хора към подобни безумия. Те си представят, че живеят в някакъв въображаем свят, в който още съществуват СССР и Съветската власт и се възприемат като разрушители на Берлинската стена. Пълен шизофреничен инфантилизъм!

26.12 2013 в 09:26

Много добър пърформанс. Радвам се, че обществото има творческата енергия изтъкне прориворечиетята в настоящето. А паметниците в България станаха толкова много, че е нормално хората да не ги взимат насериозно, даже напротив.

25.12 2013 в 22:32

Лесно е сътвореното от "умните, красивите и интелигентните" да се премести в музеи (да не се изхождат хората около него, пък и други неща правят)(е виж с недоразумението пред НДК не е толкова просто)! Пък и не разбирам, къде е естетиката на това да се разхождаш в парк с метални статуи (естествен размер обикновенно) на умрели хора?

25.12 2013 в 21:00

Пореден “прекрасен пърформанс“!!Браво Ивет Римуваща се правилно!Това е и същността на всичко което са сътворили “умните, красивите и интелигентните“!
След като НЯМАТ никаква идея за креативност, те рушат нещо което други са създали, и твърдят, че то е в името на всеобщото светло бъдеще?!?!?!Хайде сега всички орки беж да освиркате Орешарски на Благотворителния Коледен концерт!!
Вие просто НЯМАТЕ мозък за нещо друго освен да надувате вувузели и да думкате тъпани за 20лв. на вечер!!!!!!!
И НЕКА ЦЪКАНЕТО НА “–“ ЗАПЧНЕ СЕГА!!!!!!!!

25.12 2013 в 20:08

Това е човека заради когото,българските кумонисти са истрепали над 300 хиляди мирни градани,във горите и Лагерите,и после са ги ограбили.И сега вместо да се сабори този паметник на Благоев,ние народа трябва да го гледам.Всичко що е от кумонизма трябва да се зарови във земята,и наново да строим Балгария.Кумонизма е утопия,а реално като се приложи става израждане на всичко човешко.

25.12 2013 в 19:52

Да, ама това не е Димитър Благоев, а паметник на комунистическото изкуство, със съмнителна художествена стойност и неясно предназначение (поне днес)(някви каменни фигури по парковете, с който хората много одавна се гаврят)!