БСП: Боядисването на паметника на Благоев е примитивен акт

OFFNews 25 декември 2013 в 15:03 6551 21

Димитър Благоев

Снимка БГНЕС

Димитър Благоев "облечен" като Дядо Мраз.

Изрисуването на паметника на Димитър Благоев е примитивен вандалски акт, който показва, че извършителите не умеят да правят разлика между стойности.

Това обяви пред "Фокус" депутатът от БСП Емил Костадинов от Благоевград във връзка с факта, че паметникът на Димитър Благоев в родния му град осъмна изрисуван с червени дрех и бяла брада, и надпис Дядо Мраз.

„Да посегнеш на един великолепен паметник, който е великолепен и като произведение на изкуството, на една такава великолепна личност, каквато е Димитър Благоев по такъв начин, означава, че някъде от 100 години във възприятието на възгледите ни се разминават”, коментира Костадинов.

Според него хората, които са рисували върху паметника на Дядото (както са наричали Благоев последователите му) го бъркат с някой друг - с някой съвременник.

"Но това показва сутеренното ниво на мисленето на извършителите – те затова са останали в тъмнината. Много е обидно за всички нас, за града, но болно е времето – ставаме свидетели на подобни прояви", коментира Костадинов.

За мен това, което се е случило в Благоевград, е много лош знак за времето, в което живеем, коментира друг депутат от Коалиция за България от Благоевтрадски район - Спас Панчев.

„Време, в което вместо да се обединим и да вървим напред като една европейска, цивилизована, демократична държава, ние се връщаме към онова поругано време в миналото – като времето, в което Стамболийски беше убит, като взривовете в църквата в София, убийствата на невинни хора по време на партизанското движение след Освобождението на България.

Ние можем да порицаем, но не бива да се гаврим в паметта на хора, които са го правели, отдавайки от себе си за нещо по-добро, почерпили опит от света, пренесли го в България и сега някой наш съвременник да постъпи по този начин”, коментира Панчев.

След като осъмна изрисуван като Дядо Мраз, по-късно през деня паметникът на Благоев се сдоби и с чувал с надпис "Оставка".

Очаква се служители на общинското дружество „Биострой” да го почистят.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!