Брюксел предупреди: Не вкарвайте бежанците в затвори

OFFNews 14 ноември 2013 в 17:30 3529 4

Сирийски бежанци. Симка: Нова телевизия
Сирийски бежанци. Симка: Нова телевизия

 

Идеята на правителството да настанява бежанците в центрове от закрит тип като мярка за справяне с бежанската вълна предизвика критики от Европейската комисия.

Бежанците и имигрантите от държави извън Евросъюза трябва да бъдат въдворявани в центрове от закрит тип само в извънредни случаи, заяви днес по повод намеренията на България Микеле Черконе, говорител на еврокомисаря по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом, цитиран от БТА.

Кабинетът вече обяви план първият подобен център да бъде изграден в Телиш, където обаче местните жители негодуват срещу намерението. 

Идеята за центровете от закрит тип бе обявена преди около месец от вицепремиера и вътрешен министър Цветлин Йовчев с аргумента, че съответната европейска директива, която все още не е въведена в българското законодателство, позволява такава мярка. Тогава Йовчев каза, че във въпросните закрити центрове ще бъдат настанявани имигрантите, получили бежански статут или очакващи такъв, за които е преценено, че са рискови - хора с криминални прояви, без средства и др.

Днес обаче Брюксел опроверга това тълкуване на евродирективата. Черконе препоръча бежанците, пристигащи в ЕС, да бъдат настанявани в центрове от открит тип, а не в закритите, където условията са сходни със задържане в затвор. Той посочи, че от страните членки на ЕС се очаква в срок от 6 месеца да се произнасят по молбите на имигрантите, поискали трайното да се устроят на тяхна територия и добави, че срокът може да се удължава до 8 месеца при извънредни случаи.

От Еврокомисията подчертаха, че имигрантите и бежанците следва да бъдат настанявани в „достойни и човешки условия“.

Говорителят каза още, че ЕС разполага с неизползвани средства за благоустрояването на сгради и терени за миграционни центрове от открит тип.

Както Еврокомисията обяви, България ще получи финансова помощ за справяне с бежанската криза, за която държавата се оказа неподготвена. Засега не е обявен конкретният размер на помощта. Наскоро вицепремиерът и правосъден министър Зинаида Златанова спомена за очаквана помощ в размер на 90 млн. евро.

Микеле Черконе заяви също, че ЕК настоява българските власти да се избягва израза „нелегални/незаконни имигранти“, припомняйки думите на еврокомисаря Малмстрьом, че никое човешко същество не е незаконно. Понятието се използва широко от българското правителство и внушава, че бежанците са заплаха за националната сигурност. Вместо него говорителят препоръча термина "нередовни имигранти“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews