Дайнов: Българите вече не сме онези, които спасяваха евреите от Хитлер

Александра Маркарян 11 ноември 2013 в 12:54 10313 50

Евгений Дайнов. Снимка: БГНЕС
Евгений Дайнов. Снимка: БГНЕС

 

"Това пониква на основата на липсата на толерантност в българското общество. Българите не сме онези вече, които спасяваха евреите от Хитлер. Други сме. Вече едва ли бихме си спасили евреите, ако сега трябваше да го правим." Това заяви политологът проф. Евгений Дайнов в коментар за Нова тв по повод нарастващото насилие срещу чужденци у нас.

"Ние не обичаме такива неща да стават, но някои хора обичат, искат и ги готвят години наред. Българското общество по време на комунизма 45 г. беше учено, че всички трябва да са еднакви. Всички различни бяха подозрителни. Ако си различен, значи си чужденец, тоест шпионин, или чуждопоклонник, значи предател. За какво мислите, че на времето ни гонеха за бради, коси, клош панталони, къси поли? Защото различно изглеждащият е опасен. Не бива да го има. Мина комунизмът и какво става през последния четвърт век? Нищо. Няма никаква политика, особено в образователната система, която да помогне на България да влезе в съвременния свят, където хората са различни. Винаги са били, но трябва да бъдат приемани като различни", допълни той.

По думите на Дайнов, подготовката за тези процеси тече, откакто "Атака" е в парламента и се е легитимирал този начин на говорене.

"Политици, образователи и медии продължават да подготвят обстановката за още по-големи ексцесии. Вижте, всяка нощ вече някого нападат. Нали се сещате, днес казват "Ние объркахме, че е бежанец". Утре ще кажат "Не сме го объркали - този е турчин или циганин". 

Всичко това ще продължи, докато "отново ни погнат патриотите по улиците, защото имаме дълги коси и следователно сме педерасти, а не българи, както беше по комунизма. Само че този път във фашистки вариант се развива действието и това се спира с целенасочени политики, каквито няма", каза още Дайнов.

Вчера във "Всяка неделя" чухме следното съждение: "неестествено съжителство между българи и сирийци" от водещия. Хайде да видим какво е естествено и какво е неестествено съжителство, попита политологът. Той даде и друг пример. "Вчера се разходих из един от крайните квартали и на една фланелка видях надпис "Чиста раса - красива нация". До него имаше друг надпис "България за българите".

"Това пониква на основата на липсата на толерантност в българското общество. Българите не сме онези вече, които спасяваха евреите от Хитлер. Други сме. Вече едва ли бихме си спасили евреите, ако сега трябваше да го правим", заключи той.

"Това е вакуум. Както е Ваймарската република преди идването на Хитлер.  Във вакуум на институции, авторитети и кодове за правилно поведение естествено, че той се запълва с някакви хора, които идват и казват: "Ами ние сега ще определяме кое е правилното и кое не, кой е предател и кой не, кой е чужденец и кой не". Нещо много страшно се случи - никой не обясни на българската нация, най-малко училището, че тя е съставена от граждани, които нямат граждански права, защото са християни, мюсюлмани, българи, турци, цигани, гагаузи, а защото са граждани, затова имат равни права. Никой не обясни защо има човешки права. Защо те са закачени за всеки човек, а не за това каква религия изповядва или от какъв етнос е. Всички викат "България на три морета", а никой дори не знае кои са трите морета. Никой не знае защо трябва да има разделение на властите и що е то гражданин. Това е катастрофално зарязване на всякакво поддържане на елементарни правила и такива неща ще се случват и те ако не бъдат спрени, ще се разширят", прогнозира Дайнов. 

"Фашизмът така напредва. Това е тактиката на салама - днес бием бежанците, утре бием турците, вдругиден бием различно изглеждащите, след това - онези, които обявяваме за национални предатели. Ще се пуснат списъци - бийте ги тези, те са национални предатели. Прекалено голям процент от българите са податливи на такива тези", каза още той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!