Quantcast

Плевнелиев и Орешарски осъдиха омразата към бежанците в съвместна декларация

OFFNews Последна промяна на 12 ноември 2013 в 09:19 3449 6

Росен Плевнелиев и Пламен Орешарски на Деня на София. Снимка: Сергей Антонов
Росен Плевнелиев и Пламен Орешарски на Деня на София. Снимка: Сергей Антонов

 

Президентът Росен Плевнелиев и премиерът Пламен Орешарски излязоха с обща декларация, в която осъждат насаждането на расова омраза, ксенофобията и и псевдонационализма, които рушат обществото и репутацията на страната. 

Декларацията идва дни, след като в столицата станаха няколко инцидента с имигранти, а в страната се провеждат протести срещу изграждането на бежански лагери. 

"През последните дни станахме свидетели на тревожни инциденти, криминални актове на нападения, съчетани с опити за всяване на омраза и призиви за изгонване на бежанците. Налагането на ненавист и нетърпимост към различния и настройването на хората едни срещу други, както и заиграването с етническия мир, са крайно опасни и неприемливи действия, които категорично трябва да бъдат осъдени. Усилията на всички граждани, политици и институции трябва да се насочат към предотвратяване на подобни случаи в бъдеще, за успокояване на напрежението и за спиране на насаждането на омраза и на разделение в обществото. Важна е и адекватната реакция от правоохранителните органи", се казва в декларацията на двамата държавници.

Президентът и премиерът оправят апел за за солидарност и за съпричастност към "страданието на бежанците, потърсили закрила в страната ни". 

"Насаждането на страх и омраза, противопоставянето на различни групи в обществото, е опасно и по никакъв начин не бива де се толерира. Не бива да се спекулира относно материалното и финансово обезпечаване на бежанците. То няма да засегне социалните плащания към българските граждани, нито ще се отрази на работните места или на пенсиите на нашите родители. Бягащите от войната сирийци не идват в страната ни от добро. Те не искат нашите пари. Те просто търсят помощ и закрила. Затова е важно всички граждани и общественици да подходят с разум и отговорност", се казва в декларацията.

Плевнелиев и Орешарски заявяват, че въпросът с бежанците и хората, търсещи закрила, не бива да се политизира. "Всяка държава има своите механизми да се справи с нелегалната имиграция, но бежанците се нуждаят от специален подход и не е случайно, че те са обект и на международноправна закрила", се казва още в декларацията. 

Двамата припомнят, че конфликтът в Сирия е изгонил милиони жители на страната извън нея, а страната ни е длъжна да се отнесе отговорно към този проблем "в името на универсалните ценности, които поставят живота и правата на човека като най-висши блага".

"Българският народ е доказал в годините своята толерантност и солидарност към хората, изпаднали в беда. Това е част от нашата национална култура и основателен повод за гордост", се казва още в декларацията.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12.11 2013 в 10:52

Вчера Ангел Найденов обяви, че за така наречените "бежанци" са похарчени 258 милиона лева от бюджета, като само 12 милиона от тях са от ЕС. За 10 месеца, при средно 5000 "бежанци" , това прави над 5200 лева месечно на "бежанец". Същевременно, въоръжени с ножове, на тумби, гладни араби се разхождат в центъра на столицата и търсят кого да заколят, за да му вземат 100-200 лева.
Няма пари за болни, за лекари, за пенсионери.
А нашите "мили" управници излизат с декларацийки срещу расизма и ксенофобията на матряла.
Ай сиктир, като не можете да се справяте, подайте оставка.

12.11 2013 в 09:58

Ха, клоуните се показаха. НАРОДНИ ПРЕДАТЕЛИ!!!!!!!!!
Да се изгони тази зган там от където е дошла! Това не са бежанци, това са радикални ислямски нелегални имигранти. Бълагрия няма нищо общо с конфликта със Сирия и си има достатъчно местни проблеми! ОСТАВКА.

12.11 2013 в 09:57

За Бога (пише се с главна буква) от кога в Турция се води война?

12.11 2013 в 09:54

Разузнавачът-дипломат Джеймс Пардю, след като американците предвидиха неминуемия провал на Борисов, в следствие от масираната утечка на компромати каза още в 2011г. в прав текст:
“Мисля, че Меглена Кунева ще бъде много добър президент…”
С което ясно обозначи – на кой от купчината безродници залага УСА-та.
Обаче номера не мина.
Тази същата бъркачка на вътрешни конфликти и оранжеви революции, с крайно неудачната за негово съжаление пръдлива фамилия-Пардю, сега се опитва да бърка каши и в средите на окупаторите-талибани в София.
И тоя номер няма да мине.
Орело-раково-щукината формация на ККК – Кунева-Кънев-Корман е толкова пробита отвътре и толкова презирана заради очевидната си всеядност и безпринципност, че и флагмана на 6-ти американски флот – “Mount Whitney”, барабар с всите им лодки и платноходки да се тръшне тука:
(1) “оранжева революция” в България НЯМА ДА ИМА. Набийте си го у кухите краварски тикви.
(2) Окупантите – талибани, предвождани от нелегалните и легални революционни ядки на Дьорд Шорош, барабар с всите им шорошунди от продажните газетки, телевизии и радиоточки ЩЕ БЪДАТ ИЗРИТАНИ С ШУТОВЕ от университетите.
(3) Башибозука на Корман и Дал и масата ислямисти, нахлули в България през последните години и месеци НЯМА ДА СИ УРЕДЯТ ТУКА ПОРЕДНИЯ КОСОВСКИ ВАРИАНТ.
(4) Анклави от турско-циганско-арабско-еврейски или от какъвто и да е друг тип НЯМА ДА СЕ ОБРАЗУВАТ НА НАША ЗЕМЯ.
(5) Пълзящата ислямизация на Българска нация – ненавиждаща на генно ниво ПЕТВЕКОВНИЯ турския поробител, НЯМА ДА СЕ СЪСТОИ.
(6) Кланета и Либийски, Египетски и Сирийски “арабски пролети” и граждански войни в България НЯМА ДА ДОПУСНЕМ. Основния ви контингент от турци, които предпочитаха да са турци и дето бяха заритали да си правят Турска република от Родопите до Дунава беше СВОЕВРЕМЕННО ИЗПРОВОДЕН в Турция още по времето на соца.
======
И най-важното тънките ви тайни договорки с белязаното Горби НЕ СТРУВАТ ЗА НАС БЪЛГАРИТЕ И ХАРТИЯТА, НА КОЯТО СТЕ СЕ ПОДПИСАЛИ.
Анадън-му Пардю ефенди ?
Айде сега кажи едно “анадък” и се пръждосвай … ал палто и гит

12.11 2013 в 09:29

Nikoi ne iska ot balgarite da praviat chudesa za bejansite, no za boga tezi hora biagat ot voinata. Proiavete tolerantnost. Bog schte ni se otplati ako namerim sila vapreki bolkata si da se otnesem choveschki.
<em><strong>Моля, пишете на кирилица!</strong></em>

12.11 2013 в 09:27

Да, "в страната се провеждат протести срещу изграждането на бежански лагери". Народът явно не иска тези нелегални емигранти, наричани неправилно "бежанци". България няма обща граница със Сирия, за да ни лъжат, че оттам нахлували "бежанци".

Това са нелегални емигранти, преминаващи транзит през Турцияи и България на път към Западна Европа. Трябва по най-бързия начин да бъдат връщани или препращани по-нататък. Оставането им на българска територия само ще засили ксенофобските настроения сред населението, и то основателно.