Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Плевнелиев и Орешарски осъдиха омразата към бежанците в съвместна декларация

OFFNews 12 ноември 2013 в 09:19 4263 6

Росен Плевнелиев и Пламен Орешарски на Деня на София. Снимка: Сергей Антонов
Росен Плевнелиев и Пламен Орешарски на Деня на София. Снимка: Сергей Антонов

 

Президентът Росен Плевнелиев и премиерът Пламен Орешарски излязоха с обща декларация, в която осъждат насаждането на расова омраза, ксенофобията и и псевдонационализма, които рушат обществото и репутацията на страната. 

Декларацията идва дни, след като в столицата станаха няколко инцидента с имигранти, а в страната се провеждат протести срещу изграждането на бежански лагери. 

"През последните дни станахме свидетели на тревожни инциденти, криминални актове на нападения, съчетани с опити за всяване на омраза и призиви за изгонване на бежанците. Налагането на ненавист и нетърпимост към различния и настройването на хората едни срещу други, както и заиграването с етническия мир, са крайно опасни и неприемливи действия, които категорично трябва да бъдат осъдени. Усилията на всички граждани, политици и институции трябва да се насочат към предотвратяване на подобни случаи в бъдеще, за успокояване на напрежението и за спиране на насаждането на омраза и на разделение в обществото. Важна е и адекватната реакция от правоохранителните органи", се казва в декларацията на двамата държавници.

Президентът и премиерът оправят апел за за солидарност и за съпричастност към "страданието на бежанците, потърсили закрила в страната ни". 

"Насаждането на страх и омраза, противопоставянето на различни групи в обществото, е опасно и по никакъв начин не бива де се толерира. Не бива да се спекулира относно материалното и финансово обезпечаване на бежанците. То няма да засегне социалните плащания към българските граждани, нито ще се отрази на работните места или на пенсиите на нашите родители. Бягащите от войната сирийци не идват в страната ни от добро. Те не искат нашите пари. Те просто търсят помощ и закрила. Затова е важно всички граждани и общественици да подходят с разум и отговорност", се казва в декларацията.

Плевнелиев и Орешарски заявяват, че въпросът с бежанците и хората, търсещи закрила, не бива да се политизира. "Всяка държава има своите механизми да се справи с нелегалната имиграция, но бежанците се нуждаят от специален подход и не е случайно, че те са обект и на международноправна закрила", се казва още в декларацията. 

Двамата припомнят, че конфликтът в Сирия е изгонил милиони жители на страната извън нея, а страната ни е длъжна да се отнесе отговорно към този проблем "в името на универсалните ценности, които поставят живота и правата на човека като най-висши блага".

"Българският народ е доказал в годините своята толерантност и солидарност към хората, изпаднали в беда. Това е част от нашата национална култура и основателен повод за гордост", се казва още в декларацията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews