Боршош: Компенсацията за неприетите деца в детските градини и ясли да е 650 лв.

OFFNews 27 май 2021 в 11:12 2067 1

Колкото и да е засилено строителството на детски градини, то не може да реши проблема на родителите с местата, заяви днес новият зам.-кмет на София Мирослав Боршош в предаването "Тази сутрин" по bTV.

Според него дори да има свободни места в детските заведения в някои райони, това не решава проблема там, където има наплив и концентрация на желаещи.

"Предишното правителство определи помощ от около 300 лв. за всеки, който не е влязъл в градина. Наредбата, която казва кой ги получава, е много тежка", добави той и предложи и увеличаване на компенсацията за неприети деца от около 300 на 650 лв.

"Това означава един пакет от около 650 лв. да стигне до хората, чиито деца са извън детските градини", поясни той и добави, че се надява това да се случи още тази година, преди септември.

Той отбеляза, че Столична община трябва да отдели не по-малко от 35 млн. лв. , за да може да реализира това.

"Също така ще се ангажираме да премахнем много от досегашните критерии за получаване на помощта", заяви още Боршош.

Зам.-кметът на София коментира, че трябва да се намери решение за три групи хора, чиито деца са останали без места в детските градини:

"Извън са близо 14 хил., защото има около 3500 деца, които са в частни градини и ясли. Те също не са получили своите места. В момента критерият е така направен, че когато няма място, ти се предлага такова в съседен район. Този съседен район обаче за София е абсолютно неадекватно направен, защото това са големи разстояния. Но ако вие не го приемете, оставате без тези средства", изтъкна Боршош.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2015

1

йотрел рлейот

08.06 2021 в 22:57

Да плащат на единия родител заплатата - този, който ще гледа детето.

Още на следващата година ще разберат, че е по-евтино да построят нови.

Това е подхода, не да хвърлят прах в очите на хората.
 
X

Подкастът на OFFNews