Борисов: България ще добива и ще изнася газ, ставаме конкурент

OFFNews 26 март 2016 в 15:59 7649 28

Снимка ГЕРБ

"Добиването на нефт и газ от Черно море е приоритет за страната ни. Това е диверсификация, това си е наше, това е богатство. Когато паднем от власт, първото нещо, което се прави, е да спрат проучванията на черноморското дъно в „Хан Аспарух“, „Терес“ и „Силистар“. На 19 април ще започнем да дупчим и да си добиваме газ и нефт. Румънците вече го правят. В Румъния внасят само 10% газ, а ние 100%. След 25 години демокрация България не само ще добива, но и ще изнася газ, ставаме конкурент“.

Това заяви Бойко Борисов в Стара Загора по време на форума на ГЕРБ, като допълни: "Подписахме интерконекторите с Гърция, с Турция. Има акт 16 - пускаме двата компресора. До месец ще сложим най-добрите американски компресори и на гръцката граница. Нашите опоненти казват, че сме за диверсификация. Каква диверсификация ще направите с компресори, които бутат в едната посока. Близо 300 млн. струва и ние ще направим истинска диверсификация и още един източник. Още повече ще ни намразят. Всичко става, защото им бъркаме в икономическите и финансови отношения".

Той добави, че борбата с контрабандата е основен източник на могъщи врагове, като държавата следи вноса на захар, месо, сладкарски изделия, цигари, алкохол.

По думите му, за 2015 година в страната има над 20 000 поръчки.

„Толкова поръчки се спряха. Защо сега, а кога? Като излязат на повърхността, тогава ги виждаме. И когато може да се направи по-добре, ги спираме. Министърът не ги прави обществените поръчки, има екип от 20-30 души. на които им се плаща специално за това. Това е политическа воля – да сме сгрешили и да се поправим, когато проблемът е изплувал на повърхността“, подчерта премиерът.

Политикът също така подчерта, че хазната ни е пълна с пари, а изтегленият дълг не се пипа, като обеща до година и половина съдебната система да се стабилизира, благодарение на реформата.

„Минахме 3% ръст на икономиката. Строят се заводи. В Стара Загора ще има завод, защото хората се убедиха, че в България има специалисти. Кое не им харесва. Че не можаха да си сложат главен прокурор ли? Отдалечена, независима прокуратура е казано, че трябва да има. Така е нашата демокрация. Днес сме ние, няма да се изкушим, но утре ще са други“, каза министър-председателят.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!