Борбата на една майка, която организира "кухите лейки" на протест

Антония Чорева 13 септември 2016 в 12:58 10451 0

„Кухите лейки отново на протест и отново с надежда някой да ги чуе!“ – това е протестът на родителите на децата с увреждания, който е обявен за утре в 11 часа пред Народното събрание.

Това е Третият национален протест в подкрепа на достойния живот и правата на хората с увреждания и техните семейства.

„Тази държава, както съм казвала неведнъж, за едни е майка , за други мащеха... ", казва организаторката на протеста Ина Маркова.

„За трети път излизаме на голям протест с надеждата този път да ни чуят, ако ли не, ние ще продължим, защото хората с увреждания в България продължават да съществуват по възможно най-жалкия начин, държавата продължава да неглижира техните нужди и права – са мотивите за протеста.

Майките на децата с увреждания цитират и максимата, валидна за повечето страни в света: „За една държава се съди по това как се отнася с хората с увреждания“ и смятат, че е крайно време "онези горе" да го разберат.
Те молят всички хора да подкрепят, без значение дали имат дете с увреждане.

А защо протестът е на „кухите лейки“? - Ако някой изобщо може да забрави при предишния протест на родителите на деца с увреждания, чиновникът Светослав Славчев – главен експерт в звено „Сигурност на информацията и подготовка за отбрана“ в социалното министерство, нарече тихо по време на протеста майките – „кухи лейки“, за негов късмет обаче дори и тихо изречени, тези думи бяха чути от протестиращи и журналисти. По-късно той беше уволнен от тогавашния социален министър Ивайло Калфин.

„Толерантност" "съпричастие" "емпатия" - само думи, знамена, статуси и черно бели снимки. Хорааааа, бъдете истински и знайте че само вие можете да променяте нещата, не "етикетирането", "отбелязването" "винтидж" "знаме" "кръв" ефекти“, пише във Фрейсбук организаторката на протеста Ина Маркова.

„Бъдете с нас и ефективно, нужни са хора, които да застанат редом с всички родители и семейства с деца в неравностойно положение, за да има ефект- първо обществото трябва да демонстрира подкрепа“, смята тя.

И продължава - „Елементаристичните администратори и държавно осакатени служители няма да могат да си позволят да ни третират като кухи лейки, просяци или хора без работа.

Който ме познава, знае че нито съм безработна, нито куха, нито прося. Животът си давам, за да мога да преборя с обща помощ една тъповато устроена държавица, за да съм сигурна, че усилията ми за личното щастие и правото на детето ми да бъде оценено и прието като истински равен човек, са основателни“.

„Всички хора, които ще дойдат на 14 септември, са част от нашия живот. Има такива, които живеят трудно, невъзможно , парадоксално , същевременно силата и куражът им са достойни за почитание“, заключва тя и кани цялата държава да се включи в протеста.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!