Родители на деца с увреждания излязоха на протест в София (снимки и видео)

OFFNews 06 април 2016 в 14:00 4135 0

Стотици родители на деца с увреждания се събраха днес на протест пред сградата на Народното събрание.

Част от демонстрантите водеха със себе си децата си в инвалидни колички, развяваха черни балони и плакати с надписи като "Калфин е лъжец" и "Стоп на геноцида над деца с увреждания".

Протестиращите настояват за електронен регистър на лицата с увреждания - за точния им брой към момента няма официална статистика. Друго искане е и месечно подпомагане в размер на поне две минимални работни заплати. 

Шествието трябваше да тръгне към към Министерството на труда и социалната политика на ул. Триадица №2, но полицията отцепи района заради влизаща в Народното събрание делегация, като по този начин блокира движението на събралите се протестиращи за 40 минути.

След падането на блокадата шествието се насочи към хотел "Шератон", където се провежда конференция за правата на детето. Родители искаха да се срещнат и да говорят със социалния министър Ивайло Калфин, но това не се случи. 

По думите на протестиращите България е единствената страна в ЕС, където на хората с увеждания им се налага всяка година да кандидатстват за личен асистент и да се молят за одобрение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!