Quantcast

Бившият шеф на Авиоотряд 28 обвинен за полетите на властта

OFFNews Последна промяна на 01 април 2014 в 11:31 6485 6

Софийска градска прокуратура повдигна обвинение на бившия генерален директор на Авиоотряд 28 Пенчо Пенчев.

Той е обвинен в длъжностно престъпление за това, че е издавал заповеди за полети за нуждите на лица, които не са били част от правителството. Полетите са били осъществявани в периода 26.11.2009 г. до 17.06.2013 г., а заповедите са издавани в нарушение на служебните задължения, които Пенчев имал по Закона за гражданското въздухоплаване (ЗГВ) и Устройствения правилник на Авиоотряд 28.

От действията на обвиняемия Пенчев са настъпили немаловажни вредни последици за Авиоотряда, съобщават от прокуратурата. На бившия шеф на правителствения авиоотряд е наложена най-леката мярка за неотклонение "подписка". 

Прокуратурата се активира по случая с Авиоотряда след сигнали от премиера Пламен Орешарски и военния министър Ангел Найденов. В разследването се включи и Военната прокуратура заради твърдения, че в периода от август 2009 г. до март 2013 г. военни машини са вдигани 51 пъти извън целите на въоръжените сили, като така на бюджета са нанесени вреди за 813 000 лева. Военните прокурори провериха формирования на военновъздушните сили (Враждебна, Крумово, Безмер), както и в Националната служба за охрана (НСО).

Заради воаяжите на властта бе създадена и парламентарна анкетна комисия. Докладът от работата ѝ беше предаден на прокуратурата. Сред полетите, които прокуратурата е проверила е превозването на телето Бойка, което беше подарено на експремиера Бойко Борисов. Според доклада бившите управляващи са използвали държавния авиоотряд за предизборни цели. 

Генералният директор на правителствения Авиоотряд 28 капитан Пенчо Пенчев се пенсионира през юни миналата година. Той е шеф на отряда от края на 2009 година.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

01.04 2014 в 20:15

Пичове, съзнавате ли колко е гнусна тази работа с това обвинение? никой ли няма да каже, че по заповед на Премиера са извършени полетите на авиоотряда? Той ли ще бърше срама на агитакциите на старшията? знаем, че правосъдието се използва за разчистване на страстите на настоящи и бивши управляващи, но не е редно. Никой не е казал:"Завеждам те до Несебър или завеждам те до Хасково, а е изпълнявал заповеди: "Заведи ни до еди къде си!" И това е правителствен отряд да го еба по дяволите! Кадри не се създават току така! Какво искате да вземете за пилот поредната мангуста,която ще приземи правителството в Черно море или в Босфора за изумление и разкош на комшиите ли? Оставете хората, защото са изпълнявали заповеди и не ползвайте правосъдието по срамен начин.

01.04 2014 в 15:19

Пак телето Бойка, ще го отнесе. И за фъстъците дето е изяла и за уискито, което е изпила. На "Тигрите" от Бистрица и на "Вождовете" от Банкя, които национално отговорно обикаляха да гледат мачовете на Примера дивисион пак им се размина.

01.04 2014 в 12:29

Педалите на Гея,Сергея и всички дето ходеха на прогулки до братски Виетнам,так дальше!

01.04 2014 в 12:16

всички чистачки на самолета да бъдат осъдени на доживотен затвор за неправомерно чистене на неправителствен боклук

01.04 2014 в 12:04


Тигрите на Бойко, телето Бойка на Бойко......
ГЕРБ на власт!? Баси чалгата....

01.04 2014 в 12:03

Кьор-фишеците на поръчковия прокурор Цацаров !