БХК: С рушенето на жилища в квартал „Максуда“ Варна гази международното право

OFFNews Последна промяна на 25 август 2015 в 15:50 5045 17

Снимка БГНЕС

Българският хелзинкски комитет (БХК) критикува остро събарянето на незаконни ромски къщи на 20 август във варненския квартал "Максуда". Това става ясно от писмо, изпратено от комитета до медиите.

Община Варна погази международното право, разрушавайки ромски жилища в квартал „Максуда“. Стотици уязвими, включително деца, останаха без дом. Неадекватните и лошо планирани действия на общинските и държавни власти създадоха хуманитарна криза, застрашаваща здравето и живота на много хора, голяма част от които деца, посочват от правозащитната организация.

"Акцията от 20 август е една от най-мащабните принудителни евикции, осъществени от българските власти от началото на демократичните промени у нас. Според наличната официална информация разрушените къщи са 46 от общо 58 планирани за разрушаване. Властите не съобщиха броя на обитателите на разрушените жилища, голяма част от които са деца и самотни майки. По официални данни, във всичките 58 подлежащи на разрушаване жилища по настоящ адрес са регистрирани общо 520 души, от които 233 деца, а по постоянен адрес – общо 490 души, от които 211 деца. Ако в разрушените къщи гъстотата на обитаване е като средната за всички подлежащи, това означава, че на 20 август повече от 400 души, от които повече от 150 деца, са останали без дом. На повечето семейства това е било единственото жилище, в което те са живели необезпокоявани от властите в продължение на много години, в някои случаи – повече от едно десетилетие" - посочват от БХК.

От свидетелства на засегнати лица и очевидци БХК има данни за редица нарушения, извършени от страна на полицейски служители преди, след и по време на принудителната евикция, включително: откарване в полицейско управление на жителка на квартал „Максуда“ с цел сплашването ѝ, за да не предприема и организира протестни действия; оказване на натиск върху служител на НПО бил на мястото на принудителните евикции; бутане, удар с бухалка и заплахи срещу жени, пострадали от евикциите; расистки обиди.

Действията на общинските власти във Варна, където незаконното строителство не се ограничава само до единствените жилища на семействата в квартал „Максуда“, са несправедливи и дискриминационни. Те се осъществяват с аморална предизборна цел – да се спечелят политически дивиденти на основата на антиромските предразсъдъци и омраза, коментират от правозащитната организация.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

27.08 2015 в 09:27

Имало някога едно семейство - татко, мама, дете и куче. Задружно си живеели те, докато един ден детето не открило, че по кучето пълзят бълхи.
- Татко, мамо - изтичало то при тях - кучето има бълхи! Трябва да направим нещо!
- Нищо няма да правим! - отсякъл бащата, който бил модерно мислещ човек - Бълхите имат право на съществуване, кучето трябва да се научи да живее с тях!
И оставили кучето да си живее с бълхите - по-скоро оставили бълхите да си вилнеят на воля по животинката...
След време обаче детето забелязало и кърлежи.
- Татко, мамо! Кучето е цялото в кърлежи! Трябва да му помогнем!
- Не трябва да му помагаме! - заявил отново таткото, който бил умен и демократичен мъж. Кърлежите имат права, кучето е длъжно да се научи да живее с тях!
Детето се натъжило, защото обичало кучето си, но нямало какво да направи - така повелявали ценностите на баща му. Оставили и кърлежите да дебелеят спокойно по кучето, а то вече било цялото проскубано и се дръгнело до кръв. След седмица детето забелязало, че кучето слабее, и отново отишло при родителите си
- Татко, мамо! Кучето е цялото в бълхи и кърлежи и не мяза на нищо; освен това отслабва и подозирам, че има глисти! Не може ли да направим нещо? Намерих една фирма, предлагат средства за вътрешно и външно обезпаразитяване....
- Нищо не трябва да правим! - прекъснал го ядосано таткото - Щом са се заселили в него, кучето е длъжно да осигури на глистите достойни условия за съществуване. А фирмата, за която говориш, е екстремистка организация, проповядваща омраза!
- Добре де, но не може ли поне да го храним в къщи, а не на двора? Отслабнало е и уличните кучета влизат и му крадат храната - примолило се детето.
- Не - отсякъл бащата - Това е дискриминация! Уличните кучета имат същите права, които и нашето.
И така я карали още известно време, след което кучето умряло, майката напуснала таткото, той пък заживял с друг мъж, а детето разбрало две неща: организъм, който не убива паразитите, е обречен, а мъж, проповядващ толерантност, неизменно се оказва педераст.

26.08 2015 в 22:47

4ovek se razli4ava ot skota po tova, 4e ne misli samo za sebe si,a i za drugite!Kude 6te otidat tezi deca prez zimata uvajaemi "vaenenci"?

26.08 2015 в 22:45

Ама много сте глупави! Оставете ромите да си развяват байрака и да създадат прецедент (да останат в единственото си жилище в чужд частен имот). Когато прецедента бъде налице, смятам да си продам апартамента и да се нанеса в кралската спалня в Лувъра, като заявя, че това ми е единственото жилище. Тогава или ще трябва да ме оставят в него или да ми дадат равностойно такова (не съм лаком, ще се съглася и на замък в областта Шампан). А на господа активистите ще им кажа, че там почти няма самотни майки, тъй като циганите живеят на семейни начала, без брак, за да се възползват от социалните привилегии и да получават пари, взети от нас, във формата на данъци, каквито те не плащат. Всеки ром, който иска да се впише в обществото, първо си продава къщата в Максуда и се мести в другите жилищни райони. Нека да поприказват с тях и тогава да надигат вой. И да не забравят българската поговорка: Прекаления светец и богу не е драг.

26.08 2015 в 09:27

Още днес тръгвам към морето. Ще си взема наръч дъски, с които да си спретна незаконна постройка на първия баир с изглед към морето ... и ще взема БХК да ме защитава ... да видим дали ще ме защитават така ревностно, както защитават циганите ... :-D

26.08 2015 в 07:25

Пак се дочува смешен плач от антибългарския коминтерн. Но пасаран пендехос.

25.08 2015 в 20:38

Първо във Варна и край морето да разрушат незаконните и малоумни хотели построени на плажа. Тези ли 40 бараки са най-големия проблем на общината?
Големи герой са тез общинари да бутнат няколко бараки. Браво!

А за циганите трябва веднага да се приобщат към нашето общество, защото скоро време няма да има кой да работи в БГ.

25.08 2015 в 19:54

Само с ПАРАЗИТИРАНЕ НЕ СТАВА. Никой не им е длъжен да нищо. Да се учат, да работят, да спазват законите. Друг правилен начин няма. Ако не искат, тогава ги накарайте да работят. Трудът прави човека свободен.

25.08 2015 в 19:33

Сега аз дали ще мога да си построя някъде около морето единствения си дом без да плащам за земята? И аз имам дете! Нямам абсолютно нищо освен дрехи и дребни мебели, т.е бедни сме и ние! БХК ще защити ли правото ми да си строя, където ми хареса? Или не, защото съм българин в България...

25.08 2015 в 19:30

"голяма част от които са деца и самотни майки."
40-тина къщи с общо около 400 'жители'
Тези като хлебарки, цял квартал в 40 къщи, и забележете ДЕЦА и МАЙКИ!
Ми не БХК, това не е расизъм, това си е истината!
БХК Трябва да я забранят със закон заедно с ДПС !!

25.08 2015 в 19:26

До кога ще търпим решенията на БХК!? Предлагам всички честни български данъкоплатци да излезем на протест срещу геноцита на циганите върху българското население! На бунт,братя българи!Стига сме робували на мангалите!