ЕСПЧ спрял събарянето на постройките в "Максуда"

OFFNews Последна промяна на 21 август 2015 в 10:41 1786 9

Снимка БГНЕС

Европейският съд по правата на човека е сезиран за разрушаването на незаконни постройки във варненския квартал "Максуда", пише БНР.

Това е станало буквално в последния момент понеже властите не са предупредили навреме за намеренията си, съобщи адвокат Даниела Михайлова от организацията "Равни възможности"

От организацията "Равни възможности" са адресирали писмо до Европейския съд по правата на човека с искане за налагане на привременни мерки по отношение на България заради бутането на незаконните постройки в "Максуда". Това е направено на 19-и август, обяви адвокат Михайлова.

Нейното питане до Европейския съд по правата на човека спря бутането на незаконните къщи в Гърмен.

Администрацията във Варна и в район "Младост" не даде информация по отношение на датата, на която смята да извърши събарянето на къщите в "Максуда", включително и на засегнатите хора. Подобна безпрецедентна проява на жестокост ние не сме виждали и на такава не сме били свидетели изобщо. Това се отнася дори и до последния случай в Гърмен, обясни адвокат Михайлова.

Тя каза, че по отношение на писмото до ЕСПЧ има обратен отговор:

Получихме факс, с който бяхме уведомени, че българското правителство е задължено да отговори на два въпроса по отворения в Европейския съд случай. Тези два въпроса са следните: Какви специални действия са предприети, за да се настанят децата, които са засегнати от разрушаването на къщите, и дали тези действия включват разделяне на децата от техните родители.

Според кмета на Варна Иван Портних бутането на незаконните постройки ще продължи след няколко дни. Той е на мнение, че незаконните постройки в ромския кварта са опасни за живота и здравето на техните обитатели. По думите му при всеки пороен дъжд има опасност, защото къщите са в близост до дере.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23.08 2015 в 15:10

Мунчо, разсъждаваш много правилно и хуманитарно, явно си добре просветен в тези казуси и правилното правно поведение в тях. Думите ти звучат добре, но някои неща не стават ясни от написаното от теб.

Аз примерно притежавам земя на територията на Р. България и имам желание да я стопанисвам или използвам напълно законосъобразно. Там, обаче разбирам, че група хора, примерно новозеландци, са решили с много труд да изградят домове и да отглеждат потомство. Все прекрасни неща в живота на един човек, но в мен се зараждат много въпроси:

1. Защо новозеландците не са се поинтересували дали мястото, където изграждат домовете си не принадлежи на другиго?
2. Трябва ли да жертвам правото си на собственост в името на тази хуманитарна цел? Все пак новозеландците са симпатични хора.
3. В противен случай кой гарантира конституционното ми право на собственост върху тази земя, ако все пак държа да я ползвам?
4. Трябва ли да продължавам да плащам данък върху земята си ако съм възпрепятстван да я използвам и по въпроса с налагането на това мое право се се случва нищо?
5. Мога ли аз по подобен пример да си избера свободно терен, където да изградя дом и да претендирам за неговата неприкосновеност?

21.08 2015 в 12:37

И не, ЕСПЧ не се грижи само за правата на ромите. Има много случаи, в които България е била осъждана за нарушения на правата на етнически не-роми. Но етническите не-роми не са подложени на дискриминация в България заради етническия си произход, незаконните палати и хотели на етническите не-роми не се събарят. Даже незаконните гаражи на етническите не-роми не се закачат. Само ромите са подложени на такива гонения. Няма случай държавата да е съборила единствената къща на някой не-ром. ЗАТОВА ЕПСЧ защитава предимно роми - защото предимно роми са жертви.

21.08 2015 в 12:31

България, неуважаеми расистки боклуци, се е задължила да спазва Европейската конвенция за правата на човека, когато са я приемали в ЕС. Тя има силата на закон и то закон който има ПРИОРИТЕТ над националното законодателство. Това е записано в Конституцията. Вземете я прочетете най-после. Според тази конвенция не може единствената къща на хората, в която те са се родили и в която са регистрирани да бъде съборена и те да бъдат оставени на улицата, дори къщата да е незаконна, и не може децата да бъдат насила разделяни от родителите, ако няма решение на съд за това.
Ако искате можете да излезете от ЕС и тогава никой няма да ви мрънка за спазване на човешките права. Направо ще ви бомбардират, както бомбардираха Сърбия, когато извършваше етнически прочиствания.

21.08 2015 в 12:20

Само така. България може да бъде цивилизована само със жесток натиск и санкции отвън. Ако не беше ЕС има опасност от етнически прочиствания и геноцид в България, като се имат предвид расистките практики, дискриминацията и ниското ниво на цивилизованост и култура сред българите. А има и история в това отношение - т.н. "възродителен процес".

21.08 2015 в 12:09

Докога лайнарите от т.нар. "правозащитни" НПО ще пречат на налагането на ЗАКОНА?

21.08 2015 в 11:50

Като ще са "равни възможности" и аз искам безплатна къща във Варна. Къде мога да намеря тази хлевоуста адвокатка Михайлова, че и мен да ме уреди? Писна ми да плащам ипотеки! И то за имоти на места, където ми каже държавата, а не където аз си искам ... Къде е адвокат Михайлова? Дайте я насам!

21.08 2015 в 11:35

Хубава работа, ама българска! И сега заради тези глупаци дето не са се подготвили като хората за един напълно законен акт цялата работа се раздухва и забавя.

Докато чакат формалностите, обаче, няма да е зле да се поразходят по морето, че и там има бая за събаряне. Него кога?

21.08 2015 в 11:10

Въпрос към ЕСПЧ - защо не проверите по какъв специален начин се отнасят към, грижат и третират децата си гражданите от Максуда и дали това е желаният, краен резултат от съда? Нека бъдем европейци до край и спрем нечовешкото отношение към деца и подрастващи навсякъде и независимо от етноса, цвета на кожата, сексуалната ориентация и разбирания!

21.08 2015 в 11:00

"Подобна безпрецедентна проява на жестокост ние не сме виждали и на такава не сме били свидетели изобщо."

Тези се правят на по- големи лумпени, отколкото са в действителност. Циганските жестокости спрямо хората, нямат аналог в новата история на Европа. Кражби, изнасилвания и грабежи, извършени по изключително брутален, примитивен и нагъл начин, при това ежедневно и в условията на опасен рецидив. В един момент, освен мангалите, ще изгорят и помиярите, които ги защитават.