Безплатни обучения за авторското право за ученици и учители

OFFNews 18 май 2023 в 12:41 683 0

Снимка

Коалицията за медийна грамотност и "Цифрова република" организират безплатни обучения на тема "Основи на авторското право" за ученици и учители.

Обученията ще се проведат онлайн на 7 и 8 юни и са подходящи за преподаватели по всички предмети в средния курс на формалното образование и ученици в гимназиален курс.

Обученията за среден курс ще се проведат на 7 юни, а за гимназиален - на 8-и. 

Обученията са съобразени с практическите нужди, интересите и необходимите знания и умения в областта на обучаващите се. След края им участниците ще знаят отговорите на въпросите:

Какви са моите права като създател на съдържание?
Какви закони се прилагат за използването от преподаватели на защитени с авторски права материали за преподаване и учене?
Кога на потребителите е разрешено да правят копия на защитено с авторски права съдържание без заплащане или разрешение?
Има ли разлика между използването на защитено с авторски права съдържание за лични некомерсиални проекти, за търговски проекти, за образователни проекти с ограничено излагане или за образователни проекти, публикувани публично?
Кои са най-широко използваните лицензи за авторски права в цифрова среда?
Какво е конкретното изискване, свързано с авторските права при качване на файлове в Wikimedia Commons за използване в статии на Уикипедия или сродните проекти на Уикипедия (Уикицитат, Уикиречник и т.н.)?
Какво е обществено достояние и какво мога да правя с произведения, публикувани там?

Лектор ще е д-р Ана Лазарова, която преподава право на интелектуална собственост на няколко специалности във Философския факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски“.

Тя има докторска степен в програма „Медийна политика и право на ЕС“ на катедра „Европеистика“ в Софийския университет. Занимава се активно със сравнително правни изследвания и застъпничество в сферата на авторското право на национално и европейско ниво.

Ана е адвокат и представител по индустриална собственост пред Българското патентно ведомство и Службата на ЕС за интелектуална собственост (EUIPO), председател на сдружение Цифрова Република и национален координатор (Chapter Lead) на Creative Commons за България.

Цифрова Република е сдружение, което обединява юристи, IT специалисти, творци и активисти за разработването на политики и проекти, насърчаващи достъпа до информация и закрилата на цифровите права. Основните проекти на сдружението са свързани с реформата на авторското право в Европейския съюз и свободния достъп до знание в България.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови