Ексклузивно Загиналото бебе в прегръдките на майка си в Одеса е българче

Без хранителни добавки в меда, на етикета ще пише къде е добит пчелният продукт

OFFNews 04 януари 2023 в 14:56 1293 0

Пчелна пита

Снимка Pexels

С наредбата се определят изискванията към състава, характеристиките, наименованията на пчелния мед и към етикетирането на продуктите.

Етикетът на пчелния мед трябва да посочва страната или страните на произход, където е бил добит продуктът.

Това е записано в наредба, приета днес от Министерския съвет. Разпоредбите не са нови, а са прецизирани и съобразени с промените в европейското и националното законодателство, и по-специално Закона за храните и Закона за управление на агрохранителната верига.

С наредбата се определят изискванията към състава, характеристиките, наименованията на пчелния мед и към етикетирането на продуктите. 

Когато пчелният мед се пуска на пазара или се влага в продукти, предназначени за консумация от човека, не се допуска добавянето на хранителни съставки, хранителни добавки или добавянето на друго освен пчелен мед. 

Пчелният мед не съдържа несвойствени за състава му органични и неорганични примеси, няма чужд вкус или мирис, признаци на начална ферментация, изкуствено предизвикани промени в киселинността и не трябва да е бил нагряван по начин, който да разрушава или значително да деактивира естествените му ензими. Поленът и съставките, характерни за пчелния мед, с изключение на филтрирания пчелен мед, не се отстраняват, освен когато това не може да се избегне при пречистване. 

При етикетирането на пчелен мед се спазват изискванията на Регламент (ЕС) № 1169/2011 на ЕП и на Съвета от 25 октомври 2011 г. за предоставянето на информация за храните на потребителите и на Наредбата за предоставянето на информация на потребителите за храните, приета от Министерския съвет и обнародвана в ДВ през 2021 г., уточняват от "Дондуков" 1. 

Промените целят да ограничат нарушенията и да се повиши ефективността на извършвания контрол. 

Предвижда се постановлението да влезе в сила в 14-дневен срок от деня на обнародването му в „Държавен вестник“, тъй като е необходим срок за запознаване и адаптиране на бизнес операторите и контролния орган към изискванията на наредбата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови