Бедствено положение е обявено в Берковица (обновена и снимки)

Offnews Последна промяна на 05 септември 2014 в 07:19 2522 2

Бедствено положение е обявено в град Берковица заради обилните валежи и приливна вълна от местната река.

Кметът на града Димитранка Каменова съобщи за БНР, че има бедстващи хора. За справяне със ситуацията е създаден кризисен щаб и е въведен в действие областния план за защита при бедствия.

Започват леко да се нормализират нещата, но все още вълната, която дойде като приливна вълна от Балкана, е доста голяма. Имаме хора, които са бедстващи. Имаме един цял квартал, който е без ток. Имаме една къща към настоящия момент, която е вече срутена, така че е тежко положението в град Берковица.

Кметът на Берковица съобщи още, че общо 50 къщи са пострадали, а общината има готовност да помогне на хората с дрехи и топла храна. 

За съжаление наводнени са много жилищни сгради, мазета, бяха наводнени много улици в град Берковица. Към момента се работи по 120 сигнала за наводнени къщи дворове, за момента не е постъпвала информация за пострадали и загинали хора. Евакуирани с 7 човека от жилищни сгради в град Берковица, каза главният оперативен дежурен в дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" инспектор Красимир Запрянов даде подробности за обстановката в град Берковица.

Приливната вълна достигна височина около 2 метра заля няколко улици в града и разруши три моста. Наводнени са районите около кв. Беговица, кв. Заряница., ул. Берковска река, ул. Николаевска и ул. Елин Пелин. 

Бедствено положение е обявено в Георги Дамяново и Чипровци. Прелива и река Пилатовец в Чипровци, съобщиха наши читатели. Има удавени животни, към момента няма пострадали хора. 

В няколко села около Община Георги Дамяново има проблеми заради дъжда, който продължава и в момента. Проблем създават водите, които идват от планините.

„Десет населени места са без ток, едно без вода и седем села, които са откъснати и са без транспортна връзка”, заяви пред Нова телевизия Дилян Димитров, кмет на Община Георги Дамяново.

По думите му от снощи работят екипи и на пожарната и на Гражданска защита, за да се възстанови връзката с тези населени места.

„Около 2 метра вода минават по пътя, който води към Монтана”, обясни още кметът.

Според него проблемът е в силния водосбор от планината. В района няма язовири, които да са прелели. 

Къщи са наводнени и в монтанското село Говежда. Приток на река Огоста е прелял. В Областното управление на пожарната се е обадил наблюдател от селото, който плачейки съобщил, че положението е изключително трагично. И там се налага евакуация.

Междувременно, от Агенция "Пътна инфраструктура" съобщиха за наводнени пътни артерии. По магистрала „Хемус” в посока София – Варна са наводнени бензиностанции. Пороен дъжд и мъгла в продължение на километри има в района на Ботевград и Етрополе. Върху пътното платно на магистралата има много участъци, залети от вода, които образуват аквапланинг. Видимостта при тунел „Витиня” е ограничена до 20 метра.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

05.09 2014 в 15:07

Д'еба, не го спряха тоя ХАРП бе!

А ние ХАРПО ще победим, ако трябва дори с цената на имотите и животите си, ама няма да изчистим някое речно корито или да натрупаме един-два камиона торби с пясък за да защитим някоя и друга къща, село или град.

05.09 2014 в 07:53

Нали знаете какво значи "приливна вълна"! Значи, че някой ИДИОТ или група ИДИОТИ отново не са си свършили работата да почистят речните корита! Такова рязко покачване става единствено, ако по пътя на водата е имало "бент" от натрупани боклуци, дървета и зеленина. Докога ще се давим в три педи дъжд бе, хора???