Бедствено положение е обявено в Берковица (обновена и снимки)

Offnews 05 септември 2014 в 07:19 3352 2

Бедствено положение е обявено в град Берковица заради обилните валежи и приливна вълна от местната река.

Кметът на града Димитранка Каменова съобщи за БНР, че има бедстващи хора. За справяне със ситуацията е създаден кризисен щаб и е въведен в действие областния план за защита при бедствия.

Започват леко да се нормализират нещата, но все още вълната, която дойде като приливна вълна от Балкана, е доста голяма. Имаме хора, които са бедстващи. Имаме един цял квартал, който е без ток. Имаме една къща към настоящия момент, която е вече срутена, така че е тежко положението в град Берковица.

Кметът на Берковица съобщи още, че общо 50 къщи са пострадали, а общината има готовност да помогне на хората с дрехи и топла храна. 

За съжаление наводнени са много жилищни сгради, мазета, бяха наводнени много улици в град Берковица. Към момента се работи по 120 сигнала за наводнени къщи дворове, за момента не е постъпвала информация за пострадали и загинали хора. Евакуирани с 7 човека от жилищни сгради в град Берковица, каза главният оперативен дежурен в дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" инспектор Красимир Запрянов даде подробности за обстановката в град Берковица.

Приливната вълна достигна височина около 2 метра заля няколко улици в града и разруши три моста. Наводнени са районите около кв. Беговица, кв. Заряница., ул. Берковска река, ул. Николаевска и ул. Елин Пелин. 

Бедствено положение е обявено в Георги Дамяново и Чипровци. Прелива и река Пилатовец в Чипровци, съобщиха наши читатели. Има удавени животни, към момента няма пострадали хора. 

В няколко села около Община Георги Дамяново има проблеми заради дъжда, който продължава и в момента. Проблем създават водите, които идват от планините.

„Десет населени места са без ток, едно без вода и седем села, които са откъснати и са без транспортна връзка”, заяви пред Нова телевизия Дилян Димитров, кмет на Община Георги Дамяново.

По думите му от снощи работят екипи и на пожарната и на Гражданска защита, за да се възстанови връзката с тези населени места.

„Около 2 метра вода минават по пътя, който води към Монтана”, обясни още кметът.

Според него проблемът е в силния водосбор от планината. В района няма язовири, които да са прелели. 

Къщи са наводнени и в монтанското село Говежда. Приток на река Огоста е прелял. В Областното управление на пожарната се е обадил наблюдател от селото, който плачейки съобщил, че положението е изключително трагично. И там се налага евакуация.

Междувременно, от Агенция "Пътна инфраструктура" съобщиха за наводнени пътни артерии. По магистрала „Хемус” в посока София – Варна са наводнени бензиностанции. Пороен дъжд и мъгла в продължение на километри има в района на Ботевград и Етрополе. Върху пътното платно на магистралата има много участъци, залети от вода, които образуват аквапланинг. Видимостта при тунел „Витиня” е ограничена до 20 метра.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!