Екоминистерството предупреди за наводнения

Offnews 04 септември 2014 в 10:58 2460 0

Министерството на околната среда и водите (МОСВ) предупреди, че на места в страната са възможни внезапни наводнения днес заради продължаващите валежи.

По-значителни превалявания се очакват в Северозападна България, включително по поречието на Скът, а така също в Предбалкана и в Родопската област. Ще се повишат водните количества по цялото протежение на река Искър.

В Сливен проливният дъжд е наводнил приземни етажи и мазета в града.

След проливен дъжд река Тополница е излязла тази нощ от коритото си и е заляла над 600 декара земеделски земи, основно в землището на панагюрското село Поибрене. Наводнена е само една къща, но тя е необитаема, уточни за "Хоризонт" кметът на селото Иван Пандуров. Екип обхожда района, за да направи първоначална оценка на щетите. Опасенията са, че преливните води от Тополница може и да са замърсили земеделските земи, тъй като реката минава през няколко хвостохранилища на рудници над Поибрене. В момента водите се оттичат и се прибират в коритото на реката. Според началника на връзки с обществеността към Община Панагюрище Цеца Плачкова-Попова обстановката в останалите части на региона е нормална. Специализиран екип е обходил тази сутрин всички водоеми и към момента няма опасност от наводнения.

Заради очакваните обилни дъждове през следващите три дни всички язовири и реки в Пазарджишка област са под 24-часово наблюдение. Към момента няма причини за тревога, уверяват от районното управление на "Пожарна безопасност и защита на населението от бедствия и аварии".

Междувременно река Луда Яна покачи нивото си с 90 см в района на Панагюрище. Малко по-късно но тя се оттече.

Има 7 подадени сигнала за наводнения в Кърджали. Няма пострадали граждани, както и сериозни материални щети. Отводнявани са къща в кв. „Байкал”, на няколко места на пътното платно на бул. „България”, няколко складови помещения, кухненски бокс в детска градина и гаражи. Не е обявено бедствено положение в града.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки