БЧК демонстрира как таксиметрови шофьори могат да оказват първа помощ

OFFNews 06 юни 2014 в 17:36 2533 0

Снимка Сергей Антонов

БЧК ще обучава таксиметрови шофьори да оказват първа помощ.

Българският Червен кръст ще обучава таксиметрови шофьори да оказват първа помощ по програма за парамедици.

Проектът „Активна грижа“ - първа помощ по европейски модел“ е за обучаване на парамедици, като са осигурени хеликоптери за реакция при тежки инциденти.

Проектът се осъществява съвместно със Сдружение „Клуб Активна сигурност“, като обучението на първите 80 таксиметрови шофьори започва следващата седмица.

Идеята му е да може да се разширят възможностите в областта на първата долекарска и медицинска помощ по европейски модел, като се осигурява спешна помощ с хеликоптери и наземен транспорт – мотоциклети, линейки, таксита. Обучените парамедици ще могат да помагат и на Спешна помощ, ако това се налага.

Възможностите за осигуряване на първа помощ ще бъдат показани на демонстрация на 8 юни в 11 часа на паркинга пред БЧК в София на бул. „Джеймс Баучер“ 76.

Каскадьори, медици и парамедици ще покажат спасителни действия, като ще бъде инсценирана катастрофа между два автомобила, при която има ранени. Спешната помощ ще бъде оказана от таксиметров шофьор, обучен за парамедик, а на мястото ще пристигне хеликоптер с медици.

На демонстрацията са поканени представители на министерства и чужди дипломатически мисии у нас, директори на лечебни заведения,лекари, представители на Спешна помощ, неправителствени организации и др.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови