Взрив, пожар, ранени: как спасява Червеният кръст (снимки и видео)

Вероника Шербанова 13 декември 2012 в 15:54 1904 0

Демонстрация в БЧК, Снимка: БГНЕС
Демонстрация в БЧК, Снимка: БГНЕС

Паниката в случай на тежък инцидент се преодолява със стриктни и точни действия. Това обясни експертът от дирекция "Здравна политика и първа помощ" към БЧК д-р Пенчо Пенчев.

Екипи на пожарната, полицията и Спешна помощ демонстрираха как трябва да се реагира в случай на врив на климатична инсталация и последвал пожар. В акцията се включиха още представители на Червения Давидов щит на Израел и посланикът на Израел в България Шаул Камиса-Раз.

Демонстрацията започна със силен взрив, който успя да ни стресне, въпреки че го очаквахме. Секунди по-късно чухме обаждане до спешния телефон 112, след който започнаха да излизат и хората, които се намираха в този момент в сградата. Това е първата задача и на самите пострадали. Ако могат, те трябва да се обадят на спешния телефон, за да може да пристигне помощ, обясни експертът.

Около минута след взрива пристигна пожарна кола. Пожарникарите влизат първи в сградата, като командирът на първата пожарна поема командването, уточни д-р Пенчев. Те започват с гасенето на пожара.

Продължи евакуацията, като излязоха и няколко ранени, които можеха да се придвижват и сами.

В този момент пристигна и първата линейка. Ръководителят на първия медицински екип става ръководител на останалите. Той си назначава помощници, ако пострадалите са разпръснати.

Медиците проверяват жизнените показатели на ранените и ги групират в зависимост от състоянието им, обясниха от БЧК. Ръководителят обяснява на ранените къде трябва да отидат, ако могат да се придвижат сами или с чужда помощ.

Ранените бяха предвижени до фоайето на сградата, където на предварително определено място се настаняваха по-леко ранените и бяха пренасяни носилките с тежко пострадалите.

До пристигането на още линейки един от ранените – младеж с рана на крака, остана извън полезрението на медиците и изминаха 5-10 минути, преди да бъде пренесен до мястото за пострадали.

В това време медик превърза ръката на жена с изгаряне.

На мястото на инцидента пристигнаха още четири линейки, като една от тях беше на Военномедицинска академия. С военната линейка могат да се предвиждат четирима пострадали наведнъж. Тя е създадена специално за инциденти с голям брой пострадали, обясни ни д-р Пенчев.

На отреденото за ранените място бяха пренесени на носилки и тежко ранени. На това място се прави интубиране при необходимост, а на една от пострадалите беше поставен протектор за шия. На това място се прави вторично разпределение на ранените в зависимост от състоянието им и нараняванията, са насочвани в линейка и определена болница.

Докато медиците пренасяха ранени и оказваха първа помощ, пожарникарите евакуираха куче от покрива на сградата. След като бъдат евакуирани, пострадалите също се разпределят по различните линейки, допълни експертът.

При взрива на климатичната инсталация пострадаха 25 души, сред които имаше и загинали, съобщи в края на демонстрацията д-р Пенчев.

Израелските спасители споделиха опита си за реакция при инциденти с много пострадали. „Между 2000 и 2004 г. участвахме в редица инциденти с много пострадали – терористични актове с много пострадали. В същото време помагаме в ежедневни инциденти – пожари, катастрофи и др. През последните години работим почти ежедневно по случаи с терористични атаки“, заяви координаторът от Червения Давидов щит Феликс Льотан.

Най-важните качества, които трябва да притежава един ръководител на подобно произшествие, са координация и бързина за извеждането на хората до точната болница и при вземането на решения, коментира той. По думите на Льотан координацията на спешните екипи при инцидента в Бургас е била много добра и те са реагирали много бързо.

Според д-р Пенчо Пенчев от БЧК евакуацията на пострадалите на летището в Бургас е станала за около 56 минути. Това е в рамките и на приблизителната реакция при терористични атентати в Израел, където евакуацията продължава в рамките на един час, дори ако пострадалите са 50-60 души, каза още Пенчев.

Тук може да видите видео от демонстрацията. Предупреждаваме ви, че раните на пострадалите са много реалистични. 


/

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика