БАН си преизбра единствения кандидат за председател - акад. Юлиан Ревалски

OFFNews 30 ноември 2020 в 19:17 1913 0

Снимка БАН

За втори мандат за председател на Българската академия на науките е избран акад. Юлиан Ревалски.

Акад. Ревалски ще бъде на тази длъжност за периода от 2021 г. до 2024 г. 

Заседанието на Общото събрание на БАН се проведе онлайн днес сутринта.

Той е избран с 68 гласа от 86 гласували членове на Общото събрание на БАН. Подадени са 9 бели бюлетини, 2 гласа са невалидни, а 7 души са гласували с "не".

Акад. Юлиан Ревалски бе единствен кандидат за поста. В Програмата си за управление на Българската академия на науките (2021-2024 г.) той акцентира върху устойчивото развитие на човешкия научен потенциал в академията, активното участие на учените от БАН в иновационни разработки, още по-широко участие на БАН в образователния процес на всички нива и затвърждаване не Академията като основния експертен център на страната. 

Той е председател на БАН от 2016 г., а в периода от 2013 г. до 2016 г. е директор на Института по математика и информатика на БАН. Областите му на научен интерес са свързани с изследване на операциите - оптимизация, вариационен анализ, теория на игрите; функционален анализ - геометрия на банахови пространства и монотонни оператори и в сферата на общата топология - топологични методи в оптимизацията и многозначни изображения. Има 60 научни публикации, цитирани над 600 пъти.

Програмата за управление на Българската академия на науките (2021-2024 г.) и професионалната автобиография на акад. Юлиан Ревалски са публикувани тук

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!