Български военни експерти се запознават с опита на Унгария за купуване на изтребители Gripen

OFFNews 15 април 2014 в 10:52 3306 1

Делегация от българските ВВС, водена от зам.-командира бриг. ген. Румен Радев, вчера е заминала на работно посещение в унгарските ВВС с посещение на авиобаза Кечкемет, където са базирани унгарските изтребители JAS39 Gripen C/D.

За това вчера спомена и министър Ангел Найденов, а информацията е и в унгарски форуми, съобщава pan.bg.

Целта на посещението е запознаване отблизо с опита на унгарските ВВС по придобиването, поддръжката и експлоатацията на самолет Gripen. Като е известно ВВС на Унгария експлоатират 14 изтребителя от този тип - 12 едноместни Gripen C и 2 „спарки” Gripen D.

Миналата година екипът за работа по бъдещия изтребител, начело с бриг. ген. Румен Радев, извърши задълбочени анализи и обоснова финансовите и оперативни предимства на придобиването на новопроизведен изтребител пред модернизацията и експлоатацията на МиГ-29. Екипът е внесъл обосновани предложения по този въпрос пред ръководството на МО.

В интервю за в. "24 часа" военният министър Ангел Найденов обясни, че Чехия не била във "възторг" от купуването на шведските изтребители. "В интерес на истината имам информацията, че чехите не са във възторг от лизинга. Въпреки това ние изучаваме опита на всички държави, които наскоро придобиха нов тип изтребители по различни схеми. Тези дни наша делегация заминава за Унгария, която пък купи същите машини, каквито Чехия взе на лизинг. Анализираме и опита на Полша и Словакия, които модернизираха старите МиГ-29", казва военният министър.

Както вече OFFNews писа, нагласите във Военното министерство, след посещението на шефа на НАТО Андерс Фог Расмунсен, са за купуването на употребявани американски самолети F-16. Вероятно е покупката да стане съвместно с държава от региона. И президентът Росен Плевнелиев, и шефът на НАТО се обявиха за форсиране на модернизацията на българските военновъздушни сили, като опцията за съвместна покупка беше анонсирана след срещата на двамата на „Дондуков“ 2 миналата седмица. Въпросът с диверсификацията в отбранителните доставки е поставян от българския държавен глава вече няколко пъти. Самият той симпатизирал на идеята за купуването на американски изтребители, твърдят ангажирани с модернизационния проект.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!