Български работници експлоатирани на строежа на новата централа на НАТО

Александра Маркарян 28 септември 2013 в 17:13 2543 2

НАТО Снимка: http://euobserver.com/
НАТО Снимка: http://euobserver.com/

 

Български работници на строежите на новата централа на НАТО в Брюксел и на затвор, намиращ се югоизточно от столицата на Белгия са били експлоатирани. Нарушенията на трудовото законодателство на Белгия са били констатирани при проверка. Прокуратурата вече е повдигнала обвинения срещу собствениците на фирмата.

Това съобщи в. "Либр Белжик", предаде БТА, цитирана от Mediapool.

Делото е пред белгийски съд, то е за нарушаване на трудовото законодателство чрез неспазване на нормите за продължителност на работната седмица и за заплащането на труда според средната надница. Шефовете на работниците ги принуждавали да работят извънредно, плащали им нищожни суми, а за последните два месеца дори не им платили.

Част от 200-те работници са се явили на делото като свидетели, а други са и частни ищци. Българите подкрепят прокуратурата по обвинението, че работодателят ги е карал в продължение на месеци да работят извънредно и за 6 евро на час.

Нарушенията са били установени при проверка на провинциалния обект на строителя. На строежа на новата централа на НАТО са заети 185 българи, но там проверка не може да бъде направена заради дипломатическия имунитет на сградите на алианса.

Строителите работели повече от 40 часа седмично. В една къща пък живеели 70 от тях, като спели по деветима в стая.

Прокуратурата настоява за глоба от 235 000 евро и конфискуване на 357 000 евро, които да послужат за обезщетение на строителите.

Местните власти сравняват случая с приключило наскоро дело срещу румънска строителна фирма, осъдена да плати по сходни нарушения глоба от 15 600 евро.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!