България спечели домакинството на световен винен конкурс за 2016 г.

OFFNews Последна промяна на 03 май 2015 в 20:37 3695 3

България спечели домакинството на 23-тия световен винен конкурс „Concours Mondial de Bruxelles 2016”. Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова.

Събитието ще се проведе от 29 април до 1 май 2016 година. Подкрепа на събитието ще бъде оказана от Министерството на земеделието и храните, Министерството на туризма и община Пловдив.

„Concours Mondial de Bruxelles 2016” е сред най-значимите световни събития на винената индустрия. Следващата година се очаква в България да пристигнат едни от най-добрите дегустатори, които ще оценяват качествата на хиляди вина от цял свят. Съорганизатори на конкурса в България ще бъдат Националната лозаро-винарска камара, Международен панаир - Пловдив, организаторите от Про Бе Жекс, като подкрепа на събитието ще бъде оказана от Министерството на туризма, Министерството на земеделието и храните и община Пловдив, обясни Ангелкова.

Гостите на конкурса ще имат досег и с българската история и култура, които са свързани и с лозаро-винарския сектор от древни времена, допълни тя.

„Виното винаги е било неизменна част от културата и историята на България. Свидетелство за това са и многобройните тракийски находки по нашите земи, част от които са включени в изложбата в парижкия Лувър „Епопея на тракийските царе: Археологически открития в България”, каза министър Ангелкова.

„В България има над 300 регистрирани винарни, а 21 са в процес на изграждане, като висококачествени български вина могат да се опитат по целия свят“, подчерта Николина Ангелкова.

По думите й, доброто качество на българското вино и голямата разновидност от сортове е довело до интерес към винените ни дестинации, както от традиционни за нас генериращи пазари като Русия, Украйна, Италия, Чехия, Сърбия, така и от по-далечните – Китай, Япония и САЩ.

„Ще използваме по-ефективно този ресурс, като актуализираме съществуващите и разработим нови маршрути за винен туризъм“, допълни Ангелкова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

04.05 2015 в 07:51

"едни от най-добрите дегустатори, които ще оценяват качествата на хиляди вина от цял свят."

Тая индустрия е съставена от банда тарикати, които мешат вода, боя и индустриален алкохол, пиараджии-"дегустатори", които не могат да различат бяло от червено вино, ако някой боядиса бялото и тълпа от видиотени от алкохола бавноразвиващи се, които им се водят по акъла и ги финансират.

http://www.realclearscience.com/blog/2014/08/the_most_infamous_study_on_wine_tasting.html

04.05 2015 в 02:13

Консултирайте винарите да знаят как да го правят тоя винен туризъм. А не като отидеш до винарната да те гледат като изтървани и да се чудят какво да те правят.

За справка на запад повечето винарни имат помещение за дегустация, има възможност с гид да обиколиш производствените им помещения и да се запознаеш с процеса на правене на вино. Във винарски райони има места дето можеш да идеш да пробваш от региона вината. Вината се правят от местно грозде обикновено.

За справка в магурата като ходих. Не знаеха въобще какво да ме правят. Имаха някакво магазинче вътре, дето имаше и вина. Поне винце ми продадоха. На въпроса какви сортове и от къде е гроздето, се оказа чегроздето не е от белоградчишко ами от Плевен - щото местните лозя нещо запустяли, понеже не се грижат за тях.....та великото магурско вино си е един бъркоч от неясни сортове грозде с неясно качество.....

Във Франция бях на скоро - (1) имаше всички екстри дето описах, (2) гроздето всичкото се гледаше в региона (Бордо), (3) Гроздето минава през три отделни селекции, така че накрая да остане само най-добрите зърна - без мухлясали зърна, без спукани зърна, без недозрели зърна, (4) процеса на правене на вино направо ти събира очите - гроздето не се изтисква! Цялата изба е под земята за да не качват и нараняват гроздето. Просто го пускат от около 2-3 метра в съдовете за ферментация - под пода на сградата. От падането гроздето се наранява и започва ферментация....и т.н. и т.н. как после се размсват, колко години го чакат.....дълго и широко ..... бутилка хубаво вино 30 до 60 Евро!

Тука 3 до 6 лева и ясно Ви е за какво говорим.

После защо са ниски заплатите

03.05 2015 в 22:31

Защо няма коментари???!!! Ало, агентите!