Quantcast

България получи одобрение за домейна на кирилица „бг“

ОFFNews Последна промяна на 14 октомври 2014 в 15:48 10507 13

Националният домейн на кирилица „бг“ получи одобрение от международната Интернет организация за имена и адреси ICANN, съобщиха от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Доклад, изготвен в рамките на процеса по регистриране на национални домейни на азбуки, различни от латиница, уточнява, че съчетанието от букви, което ще символизира България в Интернет пространството – „бг“ – не прилича визуално или смислово на вече съществуващи домейни.

„Използването на родната азбука в Интернет е сериозна стъпка за запазване на българския език и за утвърждаване на нашата културна идентичност. Националният адрес на кирилица в интернет пространството е възможност повече хора да ползват световната мрежа, както за общуване, така и за работа. Изписването на сайтове изцяло на родната азбука спомага за по-лесно използване на регионални източници на информация, които са от значение предимно за местните потребители. Тези, които не познават добре латинската азбука, ще могат по-лесно да се справят с работата в мрежата“, каза министърът на транспорта Николина Ангелкова.

Пет години след подадената от нас заявка, ICANN одобри регистрацията на „бг“ домейна. Следващата стъпка е получаване на заявление от страна на ICANN за готовност той да бъде включен в системата за имената на домейните. За да може националният адрес да се използва, е необходимо да има организация – регистър на имената в „.бг“. В следващите седмици МТИТС ще инициира среща с всички заинтересовани страни – бизнес, неправителствени организации и академични институции, за да бъде обсъдена методиката за избор на организация, която ще регистрира интернет имена на кирилица.

България беше първата държава, официално декларирала своето желание да регистрира свой домейн от първо ниво на кирилица. ICANN обяви бърза процедура за регистрация на национални домейни на кирилица и други азбуки, различни от латинската, на 16 ноември 2009 г.

Одобрението, което бе получено през октомври 2014 година, е в рамките на обявената от ICANN през декември 2013 година възможност за финална оценка на българското предложение за символи на националния интернет адрес на кирилица „бг“.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15.10 2014 в 13:50

@№12
Бъркаш се. Има домейни на кирилица, но не и TLD. Пуснаха заявка за бг, но години наред отказваха защото било приличало на br и предлагаха най-разни глупости като бгр, бя, бул. Сега изведнъж решиха, че вече не прилича.

15.10 2014 в 09:45

Аз ли бъркам или от преди доста време има домейни на кирилица и top level домейни на кирилица?

15.10 2014 в 01:44

́Ядници. В България все още човек не може нормално да регистрира домейн в .bg зоната ...

14.10 2014 в 23:43

До ЕМО: Каквото и да въртиме и да сучеме "научно", и до днес 2/3 от графичните знаци на гръцката азбука и на Кирилицата (Климентицата) - СЪВПАДАТ! А това дали мога или не мога да чета на глас гръцки в случя не е от значение, защото явно преди 1200 години гръцкия е бил така да се каже международен (световен) език, както английския днес, както и е бил носител на цялата антична култура! Та с този си акт Св. Климент е сближил чрез олеснение славянските християни с останалите християни, пък и с античната култура! Т.е. не е оставил славянството да се самокапсулира и съответно да се самозатрие в многообразието на езичеството си! А тогавашната българска държава е била само една транзитна територия за разпространението нa Кирилицата (Климентицата) и свързаната с нея християнска и антична култура от Македония на сввер-североизток. А и няма никакви данни, че тогавашните български владетели са знаели да четат - независимо дали на Климентица или на гръцки на глас :-)))

14.10 2014 в 22:11

Най-после!

14.10 2014 в 20:48

до:Интepecнo

Това го знае всяко дете(или поне би трябвало) , но от уважение към Учителя азбуката през последните 1000год си е "кирилица" и аз мисля , че това е правилно. То и Павел Осипович Сухой отдавна е починал , но и до ден днешен самолетите проектирани в "неговото" КБ носят името Су.
Вярно е , че Климент Охридски е използвал за база гръцката азбука , но ..... опитвал/а ли си някога да четеш на глас от гръцки? Ако не си , опитай и тогава ще разбереш колко общо имат двете азбуки ;).

14.10 2014 в 20:15

Азбуката, която ползват днес доста източно-европейски страни и народи е най-точно да се казва КЛИМЕНТИЦА по името на Св. Климент Охридски, който е заменил глаголицата на Св. Кирил и Св. Методий с гръцката азбука ПЛЮС няколко знаци за специфичните славянски звуци, които не са могли и не могат да се изговарят от гърците - ч, ш, щ, сщ и т.н.!

14.10 2014 в 19:38

https://www.youtube.com/watch?v=FPZ550hfDQI&index=4&list=PL23izJHs55V2zm-ewMwzTgxqRFA5yTCcl

14.10 2014 в 18:30

Ураааааааа !?!

14.10 2014 в 18:19

Тези, които не познават добре латинската азбука, не трябва да работят на компютър... Поредната безмислена дебилщина...като ударенията за домейни на френски..