България на първо място в ЕС по непрозрачни лобистки практики

OFFNews 15 април 2015 в 22:32 4655 3

България е на първо място в Европейския съюз по непрозрачни лобистки практики. Това сочи проучване на Асоциация „Прозрачност без граници“, проведено сред 19 европейски държави.

В изследването са включени и редица институции, сред които Европейската комисия, Европейският парламент и Съветът на Европа.

Само две от държавите, участвали в изследването са изпълнили поне половината от изискванията, които според асоциацията са необходими, за да се смята обществото за защитено от прокарване на лобистки интереси. Това са Словения и Литва.

Германия, Италия, Испания и Портигалия са събрали по-малко от 25% от единиците, посочени като критерии – прозрачност, почтеност и равен достъп до информация, при средно ниво за ЕС от 31%.

В дъното на класацията са Унгария и Кипър, събрали едва 14%.

По показателя за прозрачност на лобистката дейност България е събрала минималните 13% при средна стойност за този показател 26%.

Резултатът се дължи на липсата на уредба на лобистката дейност в законодателството в България, което прави лобирането нерегулирано. Голяма част от лобирането се случва извън обсега на публичния контрол, посочват от асоциацията.

Според доклада обаче едва 6 държави са въвели такова законодателство. Затова препоръка за реформа в тази област се отправя към целия ЕС.

Сред европейските институции най-зле в това отношение се представя Съветът на ЕС с едва 19%, а с най-добър резултат е ЕК, която събира над 50%.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!