България на първо място в ЕС по непрозрачни лобистки практики

OFFNews Последна промяна на 15 април 2015 в 22:32 4216 3

България е на първо място в Европейския съюз по непрозрачни лобистки практики. Това сочи проучване на Асоциация „Прозрачност без граници“, проведено сред 19 европейски държави.

В изследването са включени и редица институции, сред които Европейската комисия, Европейският парламент и Съветът на Европа.

Само две от държавите, участвали в изследването са изпълнили поне половината от изискванията, които според асоциацията са необходими, за да се смята обществото за защитено от прокарване на лобистки интереси. Това са Словения и Литва.

Германия, Италия, Испания и Портигалия са събрали по-малко от 25% от единиците, посочени като критерии – прозрачност, почтеност и равен достъп до информация, при средно ниво за ЕС от 31%.

В дъното на класацията са Унгария и Кипър, събрали едва 14%.

По показателя за прозрачност на лобистката дейност България е събрала минималните 13% при средна стойност за този показател 26%.

Резултатът се дължи на липсата на уредба на лобистката дейност в законодателството в България, което прави лобирането нерегулирано. Голяма част от лобирането се случва извън обсега на публичния контрол, посочват от асоциацията.

Според доклада обаче едва 6 държави са въвели такова законодателство. Затова препоръка за реформа в тази област се отправя към целия ЕС.

Сред европейските институции най-зле в това отношение се представя Съветът на ЕС с едва 19%, а с най-добър резултат е ЕК, която събира над 50%.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16.04 2015 в 14:46

"Нерегламентиран лобизъм" очевидно е новият термин за означаване на думата "корупция". А "регламентиран лобизъм" - за израза "узаконена корупция".

16.04 2015 в 10:49

Off, ама закон против корупцията има, има цяла служба, която с това се занимава. Резултат - нула.

Сега внимавай, когато има рамка за лобитата, целта е да се извадят на светло, да се види дали се защитава обществения интерес когато се лобира за нещо или не. Ако някой си мисли, че закон за лобирането, ще направи някаква магическа промяна в корупционните практики, би трябвало да е лунатик.

16.04 2015 в 09:48

Вчера слушах един бивш америлански сенатор, който нарече това благозвучно понятие лобизъм с истинскпто му име корупция.

Корупция е вскяа ситуация в която някой държаяник действа в полза на частен интерес противоречащ на обществения интерес.

Та хайде да забравим благозвучието. Щом се прокарва частен корпоративен или на друга малка група хора интерес пред обществения - това е корупция! И трябва да се извади на светло и наказва подобаващо, когато вреди