България изнасяла бомби и ракети за Саудитска Арабия, Ирак и Афганистан

Повече от 5 пъти е нараснал износът на българско оръжие за 10 години

Юлиан Христов 09 юли 2016 в 06:29 8417 13

България изнасяла бомби и ракети за Саудитска Арабия, Ирак и Афганистан

Боеприпаси, взривни устройства, бомби, торпеда, реактивни снаряди, ракети, както и гладкоцевни оръжия е изнасяла страната ни основно за Саудитска Арабия, Ирак, Афганистан и Индия. Това става ясно от годишния доклад на Междуведомствената комисия за експортен контрол и неразпространение на оръжията за масово унищожение, който беше приет в сряда на заседанието на правителството. 

От него става ясно, че износът на продукти, свързани с отбраната е на обща стойност близо 643 млн. евро. Това представлява близо 5.5 пъти увеличение, в сравнение с 2006 година. Тогава реализираният износ на оръжие е бил на стойност близо 112 млн. евро. Ако тогава са изнасяни основно боеприпаси и малки оръжия и компоненти за тях, днес страната ни е основен източник за въоръжение и техника от широк спектър за Близкия изток. Освен гореизброените, в тях влизат и пускови установки, бронирани или защитни технически средства, двигатели за летателни апарати и оборудване за летателни апарати, свързано с тях оборудване и компоненти, специално предназначени или модифицирани за военна употреба, както и сухопътни транспортни средства и компоненти за тях.

Саудитска Арабия е сред основните клиенти на българската военно-отбранителна промишленост тази година, за разлика от предходните, като е поръчала бомби, торпеда, реактивни снаряди, ракети, други взривни устройства и заряди, както и оборудване и принадлежности за близо 43 млн. евро. Саудитците са купили и гладкоцевни оръжия и боеприпаси за тях за 55 млн. евро. 

През миналата година често се появяваше информация за българско оръжие, попаднало в ръцете на радикално настроени джихадистки групировки, като "Ислямска държава". Точно преди година стана ясно, че американската армия купува българско оръжие и боеприпаси, което изнася за умерената сирийска опозиция

________________________

За 2015 г. междуведомствената комисия е издала разрешения за износ на оръжие за 1.4 млрд. евро. В същото време страната ни е внесла отбранителна продукция и въоръжение за около 150 млн. евро, като това са основно ракети, реактивни снаряди и гладкоцевно оръжие. Основни страни на внос са били Сърбия, Чехия и Беларус. Малко повече от 2 млн. евро са били предназначени за модернизация на армията. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29585

10

Izalina

09.07 2016 в 10:38

El, че цялостната вътрешна и външна политика на Исландия радва е ясно, но нейните и нашите реалности ако щеш само в последните 50 години изобщо нямат база за сравнение. Можем само да ги гледаме и да подсмърчаме. А обуславящите фактори на нашата са дъвкани, че дъвкани. Общо взето ситуацията ни е патова.

чесън, тази извадка вероятно е вярна, но е до 2014та. Активизирането на събития в Близкия изток в последните две години обаче едва ли просто съвпада с резкия подем в нашето оръжейно производство и износ. Може и да не се намърдаме в 1 процент от цитираните износители, но нещо общата ни политика е тотално сбъркана от чисто морална гледна точка.
... но пък кой ти гледа морала в наши дни.
Не съм оптимист за скорошна промяна де, каквото и да плямпат великите ни партньори (и да им пригласят фалцетно нашите главочи) за пред нас простолюдието.

77927

8

El Commandante

09.07 2016 в 09:37

"И какво е решението, El?"

Aз не казвам че има решение, просто назовавам нещата с истинските им имена, такива каквито са, обективната истина е че България е задочно отговорна за смъртта на хиляди сирийци и непряко отговорна за бежанската вълна.
Такива са фактите.

Вие може ако искате да се успокоявате че ние сме най-малко гнусни от всички други гнусняри.

Исландия например не изнася оръжия за Ислямска държава.

13924

7

ScrewIslam

09.07 2016 в 09:16

Да, ако няма българско оръжие, сега нямаше да има войни. Щеше да е настъпил мир на цялата земя. България е единственият производител и износител на оръжие в света. Българските калашници са най-популярното оръжие на света. Трябва да закрием България, за да спрат вече тия войни. И Втора световна война нямаше да има без българското оръжие.

29585

6

Izalina

09.07 2016 в 09:15

И какво е решението, El?

Да обявим квоти за износ само на доказано "чисти" партньорски държави? (със свещ да ги дириш)

Да закрием комплекса? (аз съм "за", да му мислят работещите в района и бранша)

Според мен дори да намерим пазар различен от посочените три - рано или късно това оръжие ще стигне до назначението си по един или друг начин.

Иначе съм съгласна, че сме еднакво гнусни и то не само с англичаните!

77927

5

El Commandante

09.07 2016 в 09:03

"Общо взето сме в сферата на догадките"

Това не е вярно.
Само пълен идиот не би осъзнавал че изнасяйки оръжие за Саудитска Арабия, всъщност го изнася за Ислямска държава.

В този контекст ние сме еднакви гнусни с англичаните....

77927

4

El Commandante

09.07 2016 в 09:01

Да, знаеме че България активно подпомага Ислямска държава, тва не е новина...
 
X

Да помогнем на украинските деца!